Normele de aplicare a legii RCA vor introduce mai multe clase de penalizare pentru şoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează săptămâna aceasta la definitivarea proiectului de Norme Metodologice pentru aplicarea noii legi RCA. Normele vor merge în prelungirea legii şi vor aduce clarificări privind decontarea directă.
De asemenea, se lucrează la modificarea sistemului bonus-malus, surse din piaţă afirmând că una dintre variante este introducerea mai multor clase de malus decât de bonus, ceea ce va permite o tarifare mai aplicată o şoferilor indisciplinaţi în trafic. În decembrie 2016, sistemul bonus-malus a fost redus la opt categorii de bonus şi tot atâtea de malus. Acest sistem a adus o inadvertenţă în piaţă, permiţănd ca şoferii care aveau mai multe daune să aibă o mai mică penalitate de preţ, iar cei fără daune un bonus insignifiant. În prezent, atât pentru bonus cât și pentru malus, diferenţele se opresc la 32% plus sau minus comparativ prima standard.
Un alt aspect pe care reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere îl au de clarificat se referă la modalitatea suspendării poliţei pe o anumnită perioadă. La cererea asiguratului, contractul RCA poate să fie suspendat fie atunci când este întrerupt dreptul de circulaţie al maşinii, fie atunci când aceasta nu este folosită efectiv, potrivit legii. Pentru a se putea realiza suspendarea, trebuie stabilită o procedură comună între Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Ministerul Afacerilor Interne. Negocierile privind condiţiile în care se va face suspendarea contractului RCA au început deja.
Principalele modificări aduse de Legea 132/2017 se referă la posibilitatea încheierii contract RCA pe perioade de până la o lună, suspendarea poliţei atunci când maşina nu este folosită, compensarea directă a daunelor suferite într-un accident de circulaţie şi lista tarifelor de referinţă pe clase de maşini şi categorii de vârstă a şoferului.