Legea Sănătăţii 2012: când şi pentru ce vom plăti în plus la Sănătate
ECONOMICA.NET v-a prezentat succint în articolele pe care le puteţi accesa aici şi aici schimbările majore care ar putea fi aduse sistemului de asigurări de sănătate şi v-a spus care va fi arhitectura sistemului asigurărilor sociale de sănătate, începând din 2015, când noua lege a Sănătăţii ar urma să intre în vigoare.
Care vor fi serviciile medicale de care veţi beneficia pentru că plătiţi lunar contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS)?
Răspunsul scurt: în principal, serviciile scumpe, care altminteri sunt prohibitive pentru asiguraţi. Vorbim despre serviciile medicale pe care le primiţi în spital (de la investigaţii şi intervenţii chirurgicale, la tratament pentru boli foarte costisitoare), cu precizarea că proiectul legii Sănătăţii nu vine cu prevederi explicite în acest sens. Un răspuns mai nuanţat, în continuare.
Oficial, în prezent, puteţi beneficia de orice serviciu medical, de la medicamente ieftine, la operaţii foarte scumpe, pentru că pachetul de servicii medicale de bază este nelimitat. În realitate, aşa cum ştim cu toţii şi aşa cum însuşi Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a recunoscut, pacienţii primesc gratuit servicii costisitoare la începutul fiecărei luni, până când spitalul rămâne fără fonduri. Când vorbim despre servicii medicale scumpe, ne referim, în principal, la serviciile medicale accesate în spital.
Pornind de la premisa că statul nu îşi permite să acopere din contribuţia obligatorie la Sănătate a asiguraţilor şi serviciile ieftine, şi serviciile medicale scumpe, aşa cum a recunoscut chiar Vasile Cepoi, autorităţile au decis ca banii viraţi obligatoriu în fiecare lună de asiguraţi la Sănătate să acopere serviciile medicale scumpe.
Totuşi, lista serviciilor medicale, acoperite de asigurarea obligatorie de sănătate, nu apare în proiectul de lege.
Pachetul de servicii medicale de bază, de care vom beneficia în contul contribuţiei obligatorii la Sănătate, nu este definit în proiectul noii legi a Sănătăţii şi nu va fi definit nici în lege, ci în Contractul-Cadru pe 2013, la care se va începe lucrul în curând, ne-a spus Vasile Cepoi. În noua lege a Sănătăţii sunt definite doar principiile, enunţate mai sus, pe baza cărora se va defini pachetul de servicii medicale de bază.
Legea ne lămureşte în privinţa serviciilor medicale care cu siguranţă nu vor face parte din pachetul de bază.
Ce servicii vom plăti la medic în sistemul asigurărilor sociale de sănătate
Operaţiile estetice, cazarea în spital în condiţii de confort sporit, fertilizarea in vitro, coplata, serviciile medicale pe care le primiţi în secţiile de boli profesionale, asistenţa medicală la locul de muncă, asistenţa medicală acordată sportivilor nu vor fi acoperite de asigurarea obligatorie la Sănătate. Sunt singurele servicii despre care ştim că le vom plăti suplimentar, dacă le vom accesa din 2015 şi dacă proiectul noii legi a Sănătăţii intră în vigoare în această formă. Celelalte servicii medicale care nu vor fi acoperite de asigurarea obligatorie vor fi prevăzute în Contractul-Cadru şi nu în lege.
Cum vom plăti serviciile medicale scoase din pachetul de bază
Vom avea două opţiuni: ori recurgem la plata pe serviciu medical accesat, ori încheiem o asigurare facultativă de sănătate care acoperă ţintit serviciile medicale de care avem nevoie. Ne vom putea asigura la un asigurator privat sau la unul public (adică la o societate mutuală de asigurări de sănătate din ţară).
Cât ar putea costa şi ce include o asigurare facultativă la sănătate
300-400 de euro pe an ne-ar putea costa o asigurare facultativă la sănătate, estimează Theodor Alexandrescu, CEO la Alico Asigurări. Sumele avansate de şeful companiei Alico Asigurări sunt orientative, pentru că nu ştim în acest moment care sunt serviciile care vor fi acoperite de asigurarea obligatorie, astfel încât asiguratorii să poată avansa o valoare exactă referitoare la nivelul preţului unei asigurări facultative, care este condiţionată în arhitectura sa de asigurarea obligatorie.
Ce veţi primi pentru aceşti bani
Dacă vreţi să vă trateze un anumit medic, o clinică/spital anume, vreţi să solicitaţi o a doua opinie medicală, condiţii de cazare mai bune în spital, atunci veţi opta pentru o asigurarea facultativă suplimentară care acoperă serviciile antemenţionate (şi nu numai). Trebuie să ştiţi că toate serviciile medicale pe care le doriţi şi pentru care vă asiguraţi suplimentar vor fi trecute explicit în contractul de asigurare facultativă suplimentară. În contractul încheiat cu asiguratorul vor fi listaţi şi furnizorii de servicii medicale contractaţi de asigurator, astfel încât pacienţii să ştie exact şi explicit pentru ce plătesc în plus.
Autorităţile au mai propus un tip de asigurare facultativă pentru asiguraţii care vor să scape de grija coplăţilor datorate la medic (al căror cuantum nu a fost stabilit încă). Ei eu opţiunea de a încheia o asigurare facultativă de tip complementar care va acoperi parţial sau total coplăţile la medic.
Unde se vor duce banii din contribuţia obligatorie la Sănătate a pacienţilor
Reamintim că banii provenind din contribuţiile obligatorii ale asiguraţilor vor fi în continuare colectaţi de ANAF, în contul Autorităţii Naţionale de Reglementare a Asigurărilor Obligatorii de Sănătate (ANRAOS). ANRAOS preia rolul, oamenii şi patrimoniul CNAS, care va fi desfiinţată. Şi casele judeţene se vor desfiinţa şi coagula în case regionale, care mai departe vor fi organizate ca societăţi mututale de asigurări, conform proiectului de lege, studiat de Economica.net.
Revenind la banii din contribuţiile obligatorii la Sănătate, gestionaţi de Autoritatea de Reglementare, o schimbare importantă adusă de proiectul noii legi a Sănătăţii prevede ca toate tranzacţiile şi rulajele făcute cu banii colectaţi de la asiguraţi şi cuantumul sumelor strânse de la asiguraţi să fie informaţii publice şi actualizate pe site-ul Ministerului de Finanţe. Statul a fost suspectat de-a lungul timpului că ia bani din Fondul Sănătăţii (FNUASS) (constituit din contribuţiile obligatorii la Sănătate ale asiguraţilor) ca să acopere găurile negre din alte sectorare. Transparentizarea Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi scoaterea lui din bugetul consolidat ar pune capăt acestor fraude/suspiciuni de fraudă.
Traseul banilor viraţi obligatoriu de pacienţi la Sănătate
1. Contribuţia obligatorie la Sănătate (CASS) va fi colectată de Fisc în contul ANRAOS.
2. Banii proveniţi din toate contribuţiile la Sănătate ale asiguraţilor merg în Fondul Sănătăţii (FNUASS).
3. ANRAOS va repartiza 92% din Fond la asiguratorii din piaţă: publici adică societăţile mutuale de asigurări şi privaţi, adică societăţile de asigurări. Autoritatea Naţională de Reglementare va distribui banii din Fondul Sănătăţii jucătorilor din piaţă după o formulă (care va fi stabilită şi publicată în Contractul-Cadru şi nu în lege), care are la bază doi indicatori. Cei doi indicatori indică, în esenţă, câţi bani generează îmbolnăvirea persoanelor asigurate la fiecare asigurator din piaţă. Cei doi indicatori sunt riscul de boală şi profilul de morbiditate al celor asiguraţi la fiecare asigurator din piaţă.
4. Asiguratorul contractează furnizorii de servicii medicale cu care va lucra.
5. Asiguratul beneficiază de servicii medicale acoperite de asigurarea sa obligatorie, oferite de furnizorii de servicii cu care asiguratorul său are contract.
Citiţi mâine în ECONOMICA.NET cine ar putea plăti mai mulţi bani la Sănătate, din 2015.