Legea voucherelor de vacanţă va aduce mai multi turişti în destinaţiile din România

Economica.net
03 06. 2014
litoral_romanesc_17485900_13319400_67910800

‘Salutăm decizia de adoptare a Legii voucherelor de vacanţă, proiect susţinut de întreaga industrie, pentru care ANAT şi FAPT luptă încă din 2009. Legea voucherelor de vacanţă va aduce mai mulţi turişti în destinaţiile din România şi, implicit, mai multe venituri în unităţile de cazare şi alimentaţie publică. De 5 ani, nu am încetat să facem lobby pentru a susţine turismul românesc şi iată că astăzi Legea voucherelor de vacanţă a trecut de Parlament. Angajaţii regiilor şi companiilor de stat vor primi obligatoriu vouchere de vacanţă şi nu prime în bani. Angajatorii privaţi sunt, de asemenea, stimulaţi să ofere vouchere de vacanţă angajaţilor, în loc de bani, datorită impozitării reduse a acestora, comparativ cu impozitul mare pe fondul de salarii’, a declarat Corina Martin, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Promovare din România.

Deputaţii au adoptat marţi proiectul de Lege pentru aprobarea OUG nr. 8/2009 privind acordarea de tichete de vacanţă care vor fi suportate integral de angajator.

Proiectul, adoptat cu 215 voturi ‘pentru’, 7 ‘împotrivă’ şi 100 abţineri, prevede că pentru salariat tichetele de vacanţă sunt scutite de plata impozitului pe venit şi a asigurărilor sociale aferente, iar sumele corespunzătoare voucherelor vor fi deductibile pentru angajator la calculul impozitului pe profit, în limita a şase salarii minime pe economie, garantate, pentru fiecare angajat, pe an calendaristic.

Tichetele de vacanţă pot fi acordate de angajator, acesta nefiind obligat, ci doar stimulat să le includă în pachetul salarial.

Aceste vouchere vor fi acceptate numai de structurile de primire turistice sau agenţiile de turism autorizate de Ministerul Turismului şi utilizate doar pentru achiziţionarea de servicii turistice pe teritoriul României.

Autoritatea Naţională pentru Turism emite aceste vouchere, iar angajatul care beneficiază de vouchere de vacanţă nu mai beneficiază în cursul anului fiscal de bilete de odihnă. Valorile nominale permise pentru voucherele de vacanţă sunt: 10, 20, 30, 40 şi 50 lei.

Proiectul de lege va fi propus şefului statului pentru promulgare, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.