Legislaţia europeană introduce sancţiuni penale pentru abuzurile de piaţă

Abuzul de piaţă va fi pedepsit cu sancţiuni penale în scopul de a apăra integritatea acesteia, după ce Consiliul UE a adoptat luni propunerea de regulament ale Comisiei Europene privind abuzul de piaţă şi propunerea de directivă privind sancţiunile penale aplicabile abuzurilor de piaţă.
Economica.net - lun, 14 apr. 2014, 15:20
Legislaţia europeană introduce sancţiuni penale pentru abuzurile de piaţă

Propunerile au fost adoptate în urma voturilor exprimate în şedinţele de plen ale Parlamentului European din 10 septembrie 2013, respectiv din 4 februarie 2014.

În urma adoptării regulamentului, normele privind abuzul de piaţă vor fi extinse în scopul includerii abuzurilor comise pe platformele electronice de tranzacţionare, care au proliferat în ultimii ani, strategiile abuzive puse în aplicare prin intermediul tranzacţiilor de înaltă frecvenţă vor fi interzise în mod explicit, iar persoanele care manipulează indici de referinţă, cum ar fi LIBOR, se vor face vinovate de abuz de piaţă şi vor fi sancţionate cu amenzi severe. Totodată, cazurile de abuz de piaţă care vor avea loc atât pe piaţa de mărfuri, cât şi pe piaţa instrumentelor derivate conexe vor fi interzise şi totodată va fi consolidată cooperarea dintre autorităţile de reglementare de pe pieţele financiare şi de mărfuri. Efectul descurajator al legislaţiei va fi mult mai puternic decât în prezent, întrucât se pot aplica amenzi a căror valoare maximă poate fi de cel puţin trei ori mai mare decât profitul obţinut din abuzul de piaţă sau de cel puţin 15% din cifra de afaceri a companiilor. Statele membre ar putea decide să impună amenzi mai mari decât aceste valori minime.

Adoptarea directivei implică existenţa unor definiţii comune la nivelul UE ale infracţiunilor de abuz de piaţă, cum ar fi utilizarea abuzivă a informaţiilor privilegiate, divulgarea ilegală de informaţii şi manipularea pieţei. Totodată, va exista un set comun de sancţiuni penale, inclusiv amenzi şi pedeapsa cu închisoarea pentru o perioadă minimă de cel puţin patru ani pentru utilizarea abuzivă a informaţiilor privilegiate/manipularea pieţei şi de doi ani pentru divulgarea ilegală de informaţii privilegiate.

În urma adoptării directivei, persoanele juridice (întreprinderile) vor fi considerate răspunzătoare pentru abuzurile de piaţă.

Statele membre trebuie să determine competenţa pentru aceste infracţiuni dacă acestea se produc în ţara lor sau în cazul în care autorul infracţiunii este cetăţean al statului membru în cauză. De asemenea, statele membre trebuie să se asigure că autorităţile judiciare şi de aplicare a legii care se ocupă de aceste cazuri extrem de complexe au o bună pregătire în domeniu.

‘Adoptarea în această zi a celor două acte legislative reprezintă un semnal puternic de avertizare că se acordă toleranţă zero persoanelor care recurg la utilizări abuzive ale informaţiilor privilegiate şi la manipulări ale pieţei. Acest lucru demonstrează angajamentul Uniunii Europene de a proteja integritatea pieţelor sale financiare şi de a-i descuraja pe infractorii care vor să câştige bani prin manipularea cu intenţie a informaţiilor’, susţin comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, şi comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier, citaţi de site-ul CE.

Oficialii europeni au indicat că de acum înainte autorităţile administrative vor avea competenţe sporite pentru investigarea abuzurilor de piaţă şi pentru aplicarea de sancţiuni care pot ajunge până la câteva milioane de euro, iar persoanele care se fac vinovate de abuz de piaţă vor fi descurajate să mai recurgă la această practică, având în vedere perspectiva pedepsei cu închisoarea oriunde pe teritoriul Uniunii.

Potrivit acestora, statele membre ar trebui să pună în aplicare cu celeritate aceste acte legislative noi, astfel încât să nu existe niciun loc în Europa în care să se poată ascunde astfel de ‘infractori’.

După semnarea regulamentului şi a directivei de către preşedinţii Parlamentului European şi Consiliului şi ulterior publicării acestor acte legislative în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, preconizată pentru luna iunie, va exista o perioadă de 24 de luni în care Comisia Europeană va putea adopta norme de punere în aplicare a regulamentului, iar statele membre vor trebui să transpună directiva în legislaţiile naţionale.

 

Te-ar mai putea interesa și
Mii de zboruri au fost anulate și amânate în sudul SUA ca urmare a unei furtuni puternice
Mii de zboruri au fost anulate și amânate în sudul SUA ca urmare a unei furtuni puternice
Peste 3.000 de zboruri au fost anulate vineri şi alte mii au fost amânate din cauza unei furtuni de iarnă în sudul Statelor Unite, potrivit companiilor aeriene şi site-ului FlightAware,......
CNSP: Producția de energie electrică și termică va scădea cu 2% în 2025
CNSP: Producția de energie electrică și termică va scădea cu 2% în 2025
Producţia de energie electrică şi termică ar urma să înregistreze anul acesta o scădere de 2% faţă de 2024, însă ...
Joe Biden califică drept rușinoasă decizia Meta de a renunța la verificarea postărilor de pe platformele sale
Joe Biden califică drept rușinoasă decizia Meta de a renunța la verificarea postărilor de pe platformele sale
Preşedintele american Joe Biden a calificat vineri drept "ruşinoasă" decizia Meta, compania mamă a Facebook, Instagram ...
Taxă specială pentru mașini în marile orașe din România. Cine a făcut propunerea
Taxă specială pentru mașini în marile orașe din România. Cine a făcut propunerea
Autoritățile ar trebui să exploreze posibilitatea implementării unei taxe speciale pentru mașini în orașe mari precum ...