Legislaţia naţională îi alungă pe procesatorii români din hypermarketurile autohtone. S-au mutat în magazinele din Europa

Importurile de preparate din carne au crescut sistematic în ultimii doi ani, astfel că au ajuns cu aproximativ 30% peste nivelul din 2016. Procesatorii susțin că de vină este legislația prea stufoasă care nu le mai permite să aibă prețuri competitive pentru marile reţele de hypermarketuri, aşa că şi-au mutat vânzările peste graniţe, în ţări cu putere de cumpărare mai mare precum Germania, Franţa sau Spania. Aşa s-a ajuns ca anul acesta să avem excedent comercial pe această categorie de produse.
Economica.net - mar, 02 oct. 2018, 19:19
Legislaţia naţională îi alungă pe procesatorii români din hypermarketurile autohtone. S-au mutat în magazinele din Europa

Procesatorii din industra cărnii susțin că în ultimii doi ani, de la intrarea în vigoare a noii legislații privind comerțul cu alimente, (Lege 150/2016- 51% produse româneşti la raft) au fost defavorizați pe plan local și nu ajutați, așa cum se intenționa. În schimb, au reușit să își impună produsele pe plan extern, în state precum Germania, Marea Britanie și Franța, astfel că România a ajuns din importator net, în exportator net de produse procesate.

Mai exact, potrivit datelor transmise ECONOMICA.NET de către Institutul Național de Statistică, în perioada ianuarie-iunie 2018, importurile de preparate și conserve din carne au ajuns la 11,9 milioane de kg, în valoare de peste 34 de milioane de euro, cu 38,9% peste nivelul raportat în perioada similară a lui 2016. La acestea se adaugă alte peste 7,5 milioane de kg de cărnați, cârnăciori, salamuri și alte prearate de acest gen, în valoare de 21,2 milioane de euro, cu 18,4% mai mult decât în urmă cu doi ani. Principalii furnizori de carne procesată sunt Germania , Polonia și Ungaria, state care și-au majorat vânzările pe plan local cu 38,6%, 55,7% și respectiv 3% față de perioada similară a lui 2016. Cât despre cârnații și salamurile venite de peste granițe, cel mai mult am cumpărat din Germania, Ungaria și Polonia, iar cele mai mari creșteri s-au raportat din Ungaria (plus 55,7%) și Polonia (plus 22,5%). În schimb, din Germania am importat cu 23% mai puțin.

Interzicerea taxelor din magazine îi încurcă pe procesatori

„O legislaţie stufoasă, cu multe lucruri greşite în ea ne creează nouă (industria de procesare a cărnii n.red) bariere. Noi negociem aici pe plan local, nu în comunitatea europeană, iar ei (importatorii n.red) negociază în toată comunitatea europeană și vând în toate rețele din Europa. Au o putere de negociere mult mai mare decât a noastră și prețuri mai bune decât noi. Costurile noastre le depășesc pe ale celor din CE. Noi ar trebui să ne protejăm prin standarde de calitate şi nu prin indicații (produs românesc, spre exemplu n.red). Consumatorul va alege ce îi va plăcea la preţul pe care şi-l permite”, a explicat Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, Federaţia care reprezintă interesele procesatoilor.

„Legea 150, care a fost privită cu mare speranţă, a scos serviciile, băgându-se discounturile, ceea ce m-a dus pe mine la pierderi mari. Dacă nu mi se dă posibilitatea să negociez, chiar pierzând bani, hypermarketurile ar fi fraiere să nu mai ia bani în plus de la mine. Cei care pierd suntem noi, cei din procesare, industrie care va dispărea”, mai adaugă Minea.

Potrivit legii, este interzis oricărui comerciant să solicite facturarea/refacturarea și să încaseze de la furnizor taxe și servicii.

Minea mai atrage atenţia şi asupra efectelor pe care le-a avut faptul că retailerii au fost obligaţi prin lege să organizeze evenimente de promovare și vânzare a produselor alimentare românești, dar şi spaţii distincte de vânzare pentru produsele locale.”S-au creat pieţe paralele, iar una dintre ele este tradiţionalul care a început cu bune intenţii, dar acum ocupă peste 20% din piaţă. Este imposibil aşa ceva. Vorbim de mii de produse tradiţionale , mai multe decât în toată Europa. Este clar că ceva nu funcţionează. Trebuie apărat produsul fabricat în România. Trebuie să vorbim de calitatea românească”, mai spune preşedintele Romalimenta, potrivit căruia tarabele cu produse tradiţionale sunt plătite de producători.

Exportăm mai mult decât importăm

În ceea ce privește exporturile de preparate și conserve din carne, acestea au ajuns la 14,1 milioane de kg, în valoare de 47,8 milioane de euro. Creșterea este de 28,4% în volum și 27,1% în valoare față de perioada similară a lui 2016, iar statele către care am vândut  cel mai mult sunt Germania (creștere de 22,2% față de 2016), Marea Britanie (minus 3% față de perioada similară dn 2016) și Franța (creștere de 201% față de 2016).

Totodată, o majorare a exporturilor, de peste 26,5% comparativ cu 2016 , a fost raportat și pentru cârnați, cârnăciori, salamuri și produse similare ajungându-se la 7,8 milioane de kg, în valoare de 27,3 milioane de euro. Cel mai mult am exportat în Italia, UK și Spania.

S-a ajuns astfel ca România să exporte mai mult decât importă, excedentul fiind de aproximativ 2,2 milioane de kg în 2018, la preparate de carne faţă de un deficit de peste 52.300 de kg în 2017. În 2016, România a raportat tot excedent, de peste 2,4 milioane de kg.

La cârnaţi, exportm mai mult decât importăm din 2017, când excedentul a ajuns la 46.500 de kg. În 2018, excedentul s-a majorat la 250.000 de kg.

 

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...