Legumele româneşti intră în marile magazine din această lună

Marii retaileri se pregătesc să primească pe rafturile lor produse de sezon de la producătorii de legume din România. 
Alina Stanciu - Dum, 06 mart. 2016, 21:59
Legumele româneşti intră în marile magazine din această lună

Începând cu jumătatea acestei luni, lanţurile de magazine care au dezvoltat programe împreună cu fermierii locali vor începe din nou să comercializeze legume proaspete sub brandurile pe care le-au creat. 

Mega Image

Mega-Image, retailerul belgian cu cel mai mare număr de supermarketuri dim România, intră în al doilea an al programului său „Gusturi Românești de la gospodari”. Anul acesta colaborează cu cel puţin 10 producători în plus faţă de anul trecut şi va aduce marfă din zone aflate pe o rază de aproximativ 100 de kilometri în jurul Bucureștiului, din judeţele Ilfov, Argeş, Buzău, Dâmboviţa, Călăraşi, Ialomiţa, Teleorman, Prahova, Giurgiu, „pentru ca marfa să poată ajunge cât mai rapid pe rafturile magazinelor, dar și pentru a facilita specialiștilor Mega Image controlul periodic al culturilor”, după cum au explicat, pentru ECONOMICA.NET, oficialii companiei.

„Avem în acest moment 65 de producători, însă este posibil ca numărul lor să mai crească deoarece procesul de selecție al noilor parteneri nu s-a încheiat. Producătorii vor beneficia de asistență și consultanță de specialitate din partea inginerilor noștri pentru înființarea culturilor de la alegerea celor mai bune seminţe, cât şi atenta supraveghere a întregului proces de producţie. (…) În ceea ce privește controlul culturilor, specialiștii noștri realizează analize de sol și apă înainte și după începerea parteneriatelor. Mai mult, produsele sunt analizate lunar, înainte de punerea în vânzare, în laboratoare certificate la nivel european”, mai spun reprezentanţii companiei.

Produsele pe care le va comercializa Mega Image sub brandul propriu sunt cultivate atât în solarii cât şi în câmp. „Ne vom concentra pe cultivarea în solarii a următoarelor produse selectate: tomate, ardei gras, ardei capia, vinete, castraveți cornișon, salată verde, roșii cherry și alte verdețuri. Dintre legumele cultivate în câmp se vor livra: conopidă, varză, broccoli, cartofi, ceapă, morcovi, porumb dulce și orice alte legume care pot fi cultivate de către partenerii noștri. Aceste articole se vor regăsi la raft sub brandul „Gusturi Românești”, mai spun reprezentanţii companiei. Potrivit acestora primele livrări din acest program vor începe de la jumătatea lunii martie cu legumele de sezon, salată verde și ceapă verde, urmând ca din iunie să fie disponibilă o gamă mai largă de legume „Gusturi Românești”.

„Bun, din România” de la Billa 

Şi Billa România, operatorul hipermarketurilor cu acelaşi nume, va reintroduce în această primăvara legumele sub brandul „Bun, din Romania” pe care l-a lansat în septembrie 2014 alături de 19 producători locali. „Pentru primăvara 2016 avem un număr aproximativ de 12-15 producători care vor livra sortimentul nostru de legume-fructe. Zonele de provenienţă sunt foarte diverse şi acoperă multe zone geografice ale ţării. Proponderent sunt acoperite zonele Munteniei şi ale judeţului Giurgiu, dar avem şi furnizori din zonele Bacău, Galaţi, Brăila, Buzau, Constanţa, Sălaj, Făgăraş, Dâmboviţa şi altele. Livrările încep din prima jumătate a lunii aprilie (ex. castraveţi) şi continuă cu lunile mai şi iunie, în funcţie de sezonalitatea naturală a fiecarei legume sau a fiecărui fruct”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Raluca Mihăilă, Head of Marketing Billa România.  Potrivit acesteia, sortimentul este unul foarte diversificat şi cuprinde de la salată verde, gulii, ceapă şi usturoi verzi, ridichi, verdeţuri variate, loboda, ştevie, leurdă, urzici, ardei, până la mere, cartofi, mixuri de legume, castraveţi, dovlecei, pepene, varză, morcovi şi multe altele. „Întregul sortiment a fost gândit astfel încât să acopere atât gusturile clienţilor nostri, cât şi obişnuinţele deprinse din copilărie”, a mai spus oficialul Billa.

Ce se întâmplă cu „Dor de Gust” 

Un alt program prin care producătorii agricoli au intrat în marile reţele de hipermarketuri a demarat în iulie 2014 şi se numeşte „Dor de Gust”. Este vorba despre o plaftormă de comercializare a producţiei fermierilor români pusă la punct prin colaborarea dintre Asociaţia Cultivatorilor de Legume, Organizaţia Interprofesională Prodcom Legume-Fructe şi Centrul de Comunicare al Fermierilor din România şi compania Agricover. Anul trecut, până în luna iunie, Dor de Gust a generat   vânzări de 5 milioane de kilograme de produse proaspete de la peste 340 de agricultori din zonele legumicole consacrate ale ţării. Prin Dor de Gust, fermierii români au livrat în marile reţele de retail partenere (Carrefour, Auchan, Cora, Lidl, Kaufland, Selgros) legume şi fructe proaspete de sezon: ceapă verde, salată, castraveţi, căpşuni, cireşe, varză, cartofi noi, verdeţuri.

Potrivit informaţiilor ECONOMICA.NET, Dor de Gust va funcţiona şi anul acesta. Oficialii Agricover nu au oferit însă detalii despre acest program.

De asemenea, „Ţara mea”, un proiect similar al retailerului german Kaufland, va reveni în magazine începând cu luna iulie. 

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...