Legumicultorii s-au răzgândit, legumele se scumpesc doar cu 30%

02 03. 2012
4444_32960300

„Toţi am fost afectaţi de căderile abundente de zăpadă, toţi încălzim serele cu un preţ mai mare din cauza scumpirii gazului, dar o scumpire cu 100% la preţul la legume nu este justificată. După calculele mele, o scumpire cu 30% a preţului legumelor ar acoperi pierderile cauzate şi de zăpadă şi de scumpirea combustibilului” a spus pentru RTV.NET, Gheorghe Piper, directorul general al Agrocodlea. Anunţul cu scumpirea de 100% a legumelor a fost făcută de Cristian Rusu, directorul Asociaţiei Producătorilor de Legume şi Fructe Hortifruct. “Partea afectată de zăpadă se reflectă în costurile de înfiinţare a producţiei. Va fi o întârziere pe piaţă de cel puţin o lună a producţiei de legume româneşti – salată, roşii, castraveţi şi altele, iar scumpirea va fi de 100%. Deja importatorii ştiu că avem probleme şi ştiu că avem pagube, şi acum s-au repliat pe preţuri” a spus Cristian Rusu.

Producătorii noştri lucrează fără asigurări

Dacă producătorii români ar fi avut asigurări împortiva vremii nefavorabile, cum a fost din plin în acest an, nu ar fi fost nevoiţi să recupereze banii pierduţi, din cauza zăpezii, de la populaţie, bani care şi aşa se găsesc foarte greu. „Am încercat să asigurăm culturile, asiguratorii vor prea mulţi bani. Spre exemplu, pentru opt hectare de sere vroiau 400 de mii de lei pe an. Este o sumă foarte mare, mai ales că evenimente cum au fost în acest an se întâmplă la mulţi ani odată” a spus Gheorghe Piper. Scumpe sunt asigurările şi în străinătate, dar guvernele respective dau o mână de ajutor producătorilor. „În mai multe ţări statul acordă subvenţie pentru o parte din costul asigurării culturilor” a spus Constantin Năstase, PR Manager al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare.

Sere proaste, pierderi mari

Un alt motiv pentru care zăpada a afectat multe dintre solare este acela că serele sunt de proastă calitate. Producătorii vor să facă profit uriaş, pe termen scurt, cu investiţii minime. „O seră care ar fi putut face faţă intemperiilor prin care a trecut România costă în jur de 70-80 de euro metrul pătrat, cu toate dotările necesare. Asta înseamnă în jur de 800 de mii de euro pentru o seră. Amortizarea investiţiei s-ar face cam în 10 ani, dar serele au o durată de viaţă de 50 de ani” ne-a spus Erwin Albu, constructor de sere la Serecodlea. În ţări ca Danemarca sau Olanda ponderea serelor moderne este de 100%.

Firmele de asigurări nu asigură orice seră

Pentru serele care se găsesc cu preponderenţă în România nu se pot face asigurări. „Pentru a putea fi asigurată o cultură în spaţii protejate (sere), construcţia trebuie să respecte anumite norme tehnice privind structura de rezistenţă, iar asiguratorii străini sunt foarte stricţi din acest punct de vedere” a spus pentru RTV.NET, Amalia Năstase, reprezentant Groupama Asigurări. Structura serelor administrate de producătorii noştri nu rezistă decât la un strat de maxim 35 de centimetri de zăpadă, ceea ce nu este suficient pentru asiguratori.

Motivele pentru care legumicultorii nu fac asigurări sunt mai multe. „Producătorii agricoli care au sere nu dispun de fonduri pentru plata primelor de asigurare. Deasemenea, întreruperea activităţii pe timpul iernii conduce la daune imense construcţiilor, întârzieri în reluarea ciclurilor de producţie, precum şi ieşire pe piaţă cu produsele la preţuri necompetitive” informează BCR Asigurări. Costurile la asigurările pentru culturile vegetative este de 2% din suma cheltuită pentru fiecare hectar de cultură. „Exemplu: Suma asigurată la hectar=5000 lei x 2% = 100 lei” potrivit BCR Asigurări. Preţul informativ este valabil doar pentru culturile vegetative gen castraveţi sau ceapă verde. Dacă producătorii ar fi avut asigurări situaţia ar fi fost cu totul alta. „Întradevăr, dacă ar fi fost asiguraţi ar fi avut finanţarea necesară efectuării reparaţiilor, iar în cazul în care existau şi plante aflate în plin ciclu vegetativ ar fi primit despăgubiri şi pentru cheltuielile tehnologice efectuate până la momentul manifestării riscului asigurat” mai arată BCR Asigurări.

Ministerul Agriculturii, scumpiri mai mici

Ministerul agriculturii nu este de acord cu anunţurile producătorilor, dar este de acord că legumele vor apărea mai târziu decât de obicei pe tarabe. „Eu nu cred că va fi chiar o dublare de preţ, o să vedem în zilele următoare ce se va întâmpla. Dar probabil că o să vedem în luna martie o ofertă mai mică pe piaţă de salată, de castraveţi”, a spus Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia. Luna aceasta şi cealaltă, pe piaţă trebuie să apară legumele pentru a căror creştere s-au folosit surse de căldură. Legumele care sunt aşteptate pe piaţă în următoarea perioadă sunt ceapa verde, castraveţi, roşiile, ridichiile, salata.