Prolemn: OUG privind plafonarea prețurilor la lemnul de foc scumpește produsul cu 7-10%. Două din cinci companii vor factura separat lemnul de alte servicii pentru a încasa peste plafonul impus

17 10. 2022
lemn2_25518200-scaled

Un sondaj realizat de Asociația Industriei Lemnului – Prolemn și Comunitatea Forestierilor – Fordaq arată că 93% din companii din industria de prelucrare a lemnului consideră că activitatea le va fi puternic afectată, direct și indirect, de intrarea în vigoare, de sâmbătă, 15 octombrie, a OUG 134/2022 privind unele măsuri în vederea protejării consumatorului final în ceea ce privește utilizarea materialelor lemnoase și a produselor derivate din lemn, pentru încălzirea locuinței în sezonul rece.

Peste 70% din operatori estimează că va apărea penurie în piață, în special în zonele de câmpie, aflate la mare distanță de resursa de lemn. De asemenea, potrivit sondajului, operatorii economici de pe întreg lanțul valorici al distribuției lemnului vor aplica măsuri diferite în contextul intrării în vigoare a ordonanței:

  • 44% declară că vor factura separat lemnul de foc în plafonul impus de OUG 134 și separat serviciile de transport, depozitare, despicare, paletizare, distribuție etc. Lemnul de foc are TVA de 5%, serviciile de 19%. Ca urmare, prețul final plătit de populație pentru același produs – lemn de foc despicat, paletizat, distribuit – va crește cu 7- 10%.
  • 22% declară că vor vinde lemnul ca sortimente de lemn rotund, nesortat, ceea ce va conduce la aplicarea unui TVA de 19%, cu o creștere directă de 14% a prețurilor pentru populație.
  • în cadrul sondajului, 16% din operatori declară că vor rezilia contracte de exploatare a masei lemnoase, 11% vor rezilia contracte de furnizare, 18% declară că vor înceta producția de lemn de foc, 29% declară că vor stoca produse până la modificarea ordonanței, 30% vor crește exporturile pentru a limita pierderile pe piața internă. Evident, toate aceste modalități de reacție înseamnă perturbări masive pentru asigurarea necesarului de resursă de lemn de foc pentru piața internă.

Sondajul a urmărit și identificarea opțiunilor considerate a fi cele mai fezabile pentru sprijinirea populației și asigurarea securității energetice.

Astfel, opțiunea preferată de către 35% din respondenți este considerată introducerea de măsuri de sprijin (ca voucherele), doar pentru susținerea consumatorilor celor mai vulnerabili.  Concomitent  și  complementar  măsurilor  de sprijin, măsura  pentru  rezolvarea  situației , este creșterea volumului de masă lemnoasă disponibilă pe piață, urmând ca prețurile să fie reglate de piața liberă.

Alte opțiuni care au fost luat în considerare:

  • Plafonarea prețurilor trebuie aplicată doar la prima punere pe piață (în rampă sau depozitul primar), prețul la consumatorul final fiind liber, stabilit în funcție de serviciile suplimentare (transport pe diferite distanțe, despicare, uscare, paletizare etc.).
  • Plafonarea prețurilor trebuie aplicată doar la RNP – Romsilva și UAT-uri, pentru companiile private nu trebuie impusă o plafonare.
  • Trebuie introduse alte măsuri de sprijin (ca voucherele), acordate nediferențiat.

Asociația Industriei Lemnului – Prolemn apreciază ca pozitivă introducerea, prin Legea 286/2021, a cotei TVA reduse de 5% pentru livrările de lemn de foc pentru populație, având în vedere că cea mai mare parte a populației celei mai vulnerabile economic și social folosește lemn de foc pentru încălzire.

„Din păcate, efectul pozitiv al legii este limitat, deoarece prevederea nu se aplică pentru toate categoriile de resursă de lemn utilizate pentru încălzire. Astfel, este nevoie de o clarificare legislativă pentru aplicarea prevederii și pentru deșeurile din industria lemnului redirecționate ca resursă de încălzire pentru populație, care constituie o resursă importantă, de 2 milioane m.c. anual, precum și pentru peleți și bricheți”, spune Asociați.

Potrivit estimărilor acesteia, în 2022 există o cerere crescută de lemn de foc de minim 10-20% față de anii anteriori pe piața internă, chiar și gospodării care dispun de încălzirea pe gaze sau pompe de căldură optând pentru o încălzire de siguranță și mai economică pe lemn de foc.

România recoltează comercial doar 33% din creșterea pădurii față de o medie de Europeană de 67%, situându-se cu un indice de recoltă comercială de sub 3 mc/an/ha, în coada țărilor europene.

Constituită în 2020, Prolemn  numără în prezent peste 30 de membri – companii din industria de prelucrare a lemnului.