Leroy Merlin: „Anul acesta au scăzut prețurile”. Compania va investi peste 100 milioane de lei anul viitor, după un 2023 cu plus de 3%, peste piață
Retailerul francez Leroy Merlin continuă investițiile în România, o piață estimată de management la 5-6 miliarde de euro și un potențial de creștere până la 8 miliarde de euro în următorii 2-3 ani. Pentru anul viitor compania și-a bugetat peste 100 de milioane de lei, o cifră similară cu cea investită anul acesta, pentru deschiderea unui nou magazin, în Pitești și relocarea unității Electroputere Craiova din mall într-un spațiu învecinat. În plus, compania investește în continuare în platforma online, având o strategie multicanal, cu vânzare în magazin, prin telefon și online.
„Anul trecut am avut o creștere pe online de 70%, iar anul acesta creștem din nou, cu 30%”, spune Mathieu Bauduin, CEO al Leroy Merlin
De asemenea, retailerul testează un nou concept de magazin. În acest sens a remodelat în urma unei investiții de 3,5 milioane de euro unitatea Colloseum, prima deschisă de companie în România. Unitatea va avea inclusiv panouri solare pe acoperiș, retailerul fiind în proces de „înverzire”.
„Leroy Merlin Colloseum este un flagship pentru noi. Facem un test aici și după aceea vedem. Avem mulți KPI ( indicatori de performanță n.red) de analizat, dintre care satisfacția clienților este principalul, iar dacă răspunsul locuitorilor este pozitiv, dezvoltă. Dacă nu, modificăm”, a explicat Bauduin.
De altfel, în noul magazin, francezii de la Leroy Merlin mizează că vor avea o creștere a cifrei de afaceri cu aproximativ 15-20%, accentuată de comenzile online sau telefonice și pe fondul creșterii numărului de clienți cu 10-15%.
Afaceri cu 3% mai mari. Prețurile au scăzut cu 2%
Cât despre anul acesta, compania estimează un plus de 3% a cifrei de afaceri, urmare a creșterii numărului de clienți în magazine.
„Leroy Merlin România va avea o creștere de 3% în 2023 față de 2022. Față de competitorii noștri din România este o performanță. Și nu este vorba despre o creștere de preț, ci de creșterea numărului de clienți. Anul acesta prețurile au scăzut”, a mai spus managerul potrivit căruia strategia companiei este „every day low price” (prețuri mici în fiecare zi n.red).
Din datele companiei, prețurile sunt pe o dinamică descendentă datorită renegocierilor cu furnizorii având în vedere că „prețul materiilor prime, a transportului și a energiei au scăzut” și a politicii de preț a companiei care monitorizează competiția și se poziționează sub aceasta.
„De la începutul anului prețurile noastre de vânzare au scăzut în medie cu 2%. Deși există o inflație pe 12 luni, dacă ne comparăm cu începutul anului, prețurile în medie sunt mai mici”.
Mai mulți angajați
În ceea ce privește numărul de angajați, Mathieu Bauduin spune că în permanență compania are nevoie de mai mulți, dar compania nu are o politică de a angaja expați pentru magazine.
„În România, anul acesta, vom avea 500 de angajați în plus. Numai pentru Colosseum am angajat 20 de oameni și, dacă obiectivele vor fi atinse, vom mai adăuga. De asemenea, la Arad am angajat 140 de oameni în magazinul nou. Noi investim în permanență în multe zone”, mai spune managerul.
Leroy Merlin, membră a Grupului Francez ADEO, este lider european al pieței de bricolaj, cu o istorie de peste 90 de ani ca retailer specializat în construcții, decorațiuni și grădinărit.
Harta ADEO cuprinde peste 1000 de magazine situate în 20 de țări ce deservesc 500 de milioane de locuitori și profesioniști. În România funcționează 21 magazine Leroy Merlin, cu aproape 3500 de angajați în 15 orașe: București, Cluj-Napoca, Craiova, Ploiești, Brașov, Constanța, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș, Bacău, Iași, Timișoara, Oradea, Târgoviște și Arad.