Leş: Vom începe construcţia corvetelor multifuncţionale în scurt timp
„Eforturile SUA în regiune facilitează cu succes prezenţa înaintată a NATO pe flancul estic, respectiv operaţionalizarea prezenţei înaintate adaptate. Contribuţia naţională la creşterea credibilităţii aliate a constat şi în alocarea a două procente din Produsul Intern Brut pentru apărare, începând cu anul 2017, conform principiului partajării echitabile a sarcinilor între aliaţi, din care 35 de procente sunt alocate achiziţiilor, fapt ce va contribui în final la consolidarea statutului României ca factor de stabilitate în Regiunea Mării Negre. Armata României trebuie să fie pregătită să-şi îndeplinească misiunile la nivelul de performanţă cerut atât de mediul regional de securitate, cât şi de aşteptările populaţiei, care are mare încredere în armata noastră. Alocarea, pentru cel de al treilea an consecutiv, a două procente din PIB pentru bugetul MApN, a permis lansarea unui ambiţios program de achiziţii pentru înzestrare şi vă asigur că acordăm toată atenţia noastră derulării acestuia la capacitatea maximă. Suntem încrezători că în viitorul apropiat vom demara construcţia corvetelor multifuncţionale, cea mai mare investiţie în modernizarea Forţelor Navale din ultimii ani. Vom da, astfel, posibilitatea marinarilor militari, care vor face parte din viitoarele echipajele ale corvetelor, de a se instrui şi acţiona la bordul unor nave de ultimă generaţie, la nivelul forţelor navale din Alianţă”, a afirmat ministrul Apărării Naţionale.
Leş a menţionat că offset-ul aferent acestui program de achiziţii va asigura şi modernizarea fregatelor tip 22, ceea ce va duce la întărirea semnificativă a capacităţii operaţionale a Forţelor Navale şi va creşte gradul de interoperabilitate cu structurile aliate de profil.
Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat joi că regiunea Mării Negre, „un spaţiu care se afirma ca unul al cooperării şi relaţiilor cordiale între ţările riverane”, se transformă, „din păcate, într-un spaţiu al tensiunilor, al presiunilor, al riscurilor şi ameninţărilor”.
„Poziţia strategică a României la frontiera estică a NATO şi a Uniunii Europene aduce deopotrivă oportunităţi, dar şi provocări pentru armata noastră şi pentru Forţele Navale, în special. Regiunea Mării Negre, nu cu mult timp în urmă un spaţiu care se afirma ca unul al cooperării şi relaţiilor cordiale între ţările riverane, se transformă, din păcate, într-un spaţiu al tensiunilor, al presiunilor, al riscurilor şi ameninţărilor, al conflictelor îngheţate, un spaţiu de manifestare al agresiunilor din sfera hibridă. Toate aceste noi realităţi au pus NATO în postura de a defini şi adopta o serie de măsuri proporţionale de răspuns, cu caracter defensiv, care să reasigure ferm aliaţii din regiune şi să descurajeze orice potenţială acţiune agresivă împotriva comunităţii euroatlantice. România a participat activ la implementarea măsurilor de asigurare şi adaptare decise la cel mai înalt nivel în Ţara Galilor şi Varşovia, menite să contribuie la consolidarea apărării colective a flancului estic aliat. Mai mult, în iulie 2018, la Summit-ul Alianţei de la Bruxelles, a fost reconfirmată importanţa strategică a Mării Negre pentru securitatea Alianţei, fapt ce a condus la adoptarea de decizii importante, precum cea privind găzduirea de către România a unei componente de comandă şi control terestre, de nivel de corp de armată, ca parte a Structurii de Forţe a NATO, demersurile de înfiinţare a acestei structuri la Sibiu fiind în grafic”, a spus Leş, la Constanţa, la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române.
El a adăugat că nu se poate vorbi despre securitate la Marea Neagră fără o relaţie transatlantică solidă, respectiv un parteneriat strategic solid cu SUA, „ca fundament al securităţii şi apărării României”.