Legile adoptate joi reprezintă un ultim obstacol legal înainte ca Letonia să ceară formal Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene unda verde pentru aderarea sa la zona euro. Cele două instituţii urmează să îşi dea verdictul până la mijlocul anului.
Pachetul legislativ, propus de premierul Valdis Dombrovskis şi adoptat cu voturile a 52 de parlamentari din cei 100 prezenţi, cuprinde măsuri precise în special cu privire la perioada de tranziţie în care preţurile vor fi afişate atât în lats, moneda letonă, cât şi în euro.
Sondajele recente arată că majoritatea letonilor se opun unei intrări rapide în zona euro, temându-se că aceasta nu va face decât să sporească dificultăţile pentru fosta republică sovietică de două milioane de locuitori, care nu şi-a revenit încă din profunda criză în care s-a aflat în anii 2008-2009. În acei doi ani, PIB-ul leton s-a contractat cu 25%.
Într-un discurs ţinut în faţa deputaţilor înaintea votului, premierul Dombrovskis a insistat asupra faptului că aderarea la zona euro va aduce o stabilitate financiară, va stimula investiţiile şi va elimina posibilitatea speculaţiilor cu moneda naţională.
‘Alternativa la zona euro este aflarea la periferia Europei’, a afirmat premierul, adăugând că guvernul leton va cere Comisiei unda verde pentru aderare în luna februarie sau cel târziu în martie.
Letonia va fi cea de-a doua republică din fosta URSS integrată în zona euro, după Estonia, care a aderat la moneda unică în ianuarie 2011.