Decizia Letoniei era aşteptată, după ce ţara a îndeplinit criteriile financiare necesare aderării, inclusiv nivelul datoriei de stat, al deficitului bugetar şi al inflaţiei.
Totuşi, sondajele de opinie arată că aproape două treimi din populaţia letonă este împotriva aderării la euro, temându-se că aceasta nu va face decât să sporească dificultăţile pentru fosta republică sovietică de două milioane de locuitori, care nu şi-a revenit încă din profunda criză în care s-a aflat în anii 2008-2009. În acei doi ani, PIB-ul Letoniei s-a contractat cu 25%.
Un purtător de cuvânt al guvernului de la Riga a anunţat luni că cererea oficială va fi înmânată comisarului european pentru afaceri economice Olli Rehn, la Bruxelles.
Executivul comunitar ar urma să analizeze candidatura Letoniei la reuniunea miniştrilor de Finanţe şi la cea a şefilor de stat din UE în luna iunie, înainte de aprobarea finală a Băncii Centrale Europene în luna iulie.
Agenţia de evaluare Fitch Ratings estimează că Letonia va avea succes cu trecerea la euro în 2014 şi este probabil ca Lituania să facă trecerea la moneda unică în 2015.
Letonia este în prezent una din economiile cu cel mai puternic ritm de creştere din Uniunea Europeană, revenindu-şi după mai mulţi ani de austeritate în urma contracţiei cu 20% a Produsului Intern Brut în 2009 din cauza crizei financiare globale.
Parlamentul leton a adoptat în ianuarie o serie de legi cheie necesare pentru ca statul baltică să adere la euro la 1 ianuarie 2014. Pachetul legislativ, propus de premierul Valdis Dombrovskis, cuprinde măsuri precise în special cu privire la perioada de tranziţie în care preţurile vor fi afişate atât în moneda letonă, lat, cât şi în euro.
Din cele 10 ţări care au aderat la Uniunea Europeană după 2004, Slovenia a fost prima care a adoptat euro în 2007, urmată de Cipru şi Malta în 2008, Slovacia în 2009 şi Estonia în 2011.