Cum afectează coronavirusul moneda naţională? Unde ar putea ajunge cursul leu-euro în perioada următoare?

Volatilitatea mare de pe pieţele internaţionale, din cauza coronavirusului, pune presiune şi pe cursul de schimb leu - euro. Analiştii sunt de părere că deprecierea leului va continua, dar va fi una controlată. În nici un caz euro nu va sări anul acesta de 5 lei, cursul mediu pe 2020 fiind previzionat undeva la 4,83 lei. O revizuire a acestor previziuni ar putea avea loc la sfârşitul lunii martie, în funcţie de ultimele date statistice dar şi de evoluţia epidemiei de Covid 19.
Gabriela Ţinteanu - mar, 10 mart. 2020, 19:30
Cum afectează coronavirusul moneda naţională? Unde ar putea ajunge cursul leu-euro în perioada următoare?

„Sigur, în ultimele 10 zile cursul a avut o creștere mai susținută și s-a înregistrat cea mai ridicată cotație din istorie, ceea ce a sporit, firește, percepția de eveniment senzațional. Dinamica recentă a fost stimulată și de tensiunile geopolitice și comerciale (Brexit, SUA vs China, SUA vs Iran), fiind acum exacerbată de temerile legate de o posibilă pandemie de coronavirus și de potențialele sale efecte asupra economiei mondiale.

Este greu de evaluat impactul pe care îl va avea răspândirea acestui virus în Asia și, iată, acum și pe continentul european. Cred însă că se vor putea contura ipoteze din ce în ce mai clare în următoarele câteva săptămâni. Cert este că, în astfel de momente, investitorii se refugiază în active mai sigure – cum ar fi aurul, care a ajuns aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani. Pe majoritatea piețelor de capital au fost deja înregistrate scăderi esențiale și mă aștept să se mențină tendința și în perioada următoare”, spune Vlad Năstase, CEO al Concilium Consulting.

Curs mediu în 2020 de 4,83 de lei pentru un euro. Pot fi perioade în care cursul va fi sensibil mai mare de acest nivel

Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank, ne-a declarat că nu avem de-a face cu o devalorizare îngrijorătoare, chiar dacă pe piaţa interbancară euro a sărit de mai multe ori peste nivelul de 4,82 lei. „Există o volatilitate mare pe pieţele internaţionale generată de teama de coronavirus. Această volatilitate internaţională pune presiune şi pe cursul de schimb leu – euro. Deocamdată avem stabilită previziunea pe cursul de schimb la 4,85 lei la finalul anului. Nu am luat încă o decizie dacă să modificăm sau nu acest nivel. Pe partea de creştere economică aferentă lui 2020 suntem încă în evaluări”, a declarat Ionuţ Dumitru.

Vlad Năstase este de părere că deprecierea leului va continua în acest an, dar va fi una controlată, deoarece „BNR este un actor foarte vigilent cu oscilaţiile de curs. Nu vor exista creşteri fulminante, nu va depăşi euro nivelul de 5 lei în acest an, pentru că nu cred că vor fi nici oscilaţii fulminante. Aşa cum nu cred că vom avea o paritate euro/dolar anul acesta”, precizează Năstase.

Ultimul raport de analiză lunară al Băncii Transilvania indică un curs mediu pentru anul în curs de 4,83 lei pentru un euro. Un curs mediu de 4,83 de lei/euro poate însemna şi niveluri mai mari pe anumite perioade mai lungi sau mai scurte de timp. Banca Transilvania emite un raport lunar în care analizează ultimele evoluţii macroeconomice şi poate modifica unele previziuni pe indicatori economici cum sunt cei legaţi de curs, creştere economică sau dobânzi.

Diferenţa dintre cursul minim şi cel maxim din 2019 până în prezent este de 8,44 bani

„Spre deosebire de evoluția din ultimele zile – asupra căreia cred că este prematur să tragem concluzii solide – este necesar să remarcăm că, în ultimul an, cursul de schimb RON/EUR a avut o stabilitate excepțională, variind într-o bandă de aproximativ 2%. În urmă cu un an, valoarea era 4.7532 RON/EUR, apoi a coborât la un minimum de 4.7182 RON în luna iunie, pentru ca săptămâna trecută să depășească 4.8. Ce înseamnă asta în valori absolute? O diferență minimum-maximum de 8.44 bani”, spune Vlad Năstase.

De altfel, toţi analiştii spun că deprecierea actuală a leului nu este una exagerată şi că fundamentele ei se regăsesc în principal în deficitele gemene care au ajuns foarte mari. Iar ce se întâmplă acum la nivel mondial din cauza pandemiei Covid 19 s-ar putea să aibă şi efecte benefice pentru România, pentru că atenuează riscurile majorării în continuare a deficitului commercial prin limitarea importurilor.

Pieţele externe au scăzut foarte mult şi poate că FED s-a grăbit atunci când a redus rata dobânzii de politică monetară şi a indus un efect emoţional în rândul investitorilor, producând această corecţie abruptă a burselor şi fuga investitorilor către alte pieţe, valute, etc. Cât timp indicele Dow Jones de pe Wall Street este peste 22.000 de puncte, situaţia mondială nu este una foarte gravă. Dacă bursele vor continua să scadă atunci da, vom avea problem inclusiv cu deprecierea monedei naţionale. Totuşi există şi posibilitatea ca rata de recuperare a celor contaminaţi de coronavirus să crească în două săptămâni de la 60% cât este în prezent la 80% şi atunci tensiunile de pe pieţele internaţionale vor scădea, conchide analistul.

Leul a atins minimul istoric în faţa monedei europene pe 9 martie 2020 (4,8184 lei/euro). Pe 21 februarie 2020, euro a depăşit pentru prima dată pragul de 4,8 lei la cursul de referinţă anunţat de BNR şi a atins, la acel moment, cel mai ridicat nivel din istorie în faţa monedei naţionale. De atunci, moneda unică europeană nu a mai scăzut sub acest prag, ba chiar l-a depăşit de mai multe ori şi a atins în mai multe rânduri recorduri în faţa leului. Mai precis, din 21 februarie şi până acum (n.r. 10 martie 2020), în 13 şedinţe, euro a doborât de patru ori maximul istoric în faţa monedei naţionale.

Euro a depăşit de mai multe ori şi pragul de 4,82 lei, pe piaţa interbancară în ultimele zile. Şi marţi, 10 martie 2020, euro a stat în prima parte a zilei peste 4,82 lei, după care, cu trei ore înainte de ora 13, momentul în care BNR anunţă cursul de referinţă, a coborât la 4,8190 lei pe piaţa interbancară. În această după-amiază, moneda europeană a crescut şi a revenit, din nou, la 4,82 lei.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat marţi, 10 martie 2020, un curs de referinţă de 4,8170 lei/euro, 4,2433 lei/dolar, 5,5361 lei/liră sterlină, 4,5424 lei/franc elveţian.

Datele despre cursul valutar interbancar au ca sursă www.bloomberg.com.

Te-ar mai putea interesa și
Călătorii unui tren care s-a defectat pe ruta București – Pitești, preluați de alt tren
Călătorii unui tren care s-a defectat pe ruta București – Pitești, preluați de alt tren
Pasagerii unui tren CFR Călători care circula joi pe ruta București - Pitești urmează să fie preluați de un tren de ajutor, potrivit reprezentanților operatorului național de transport....
Mandate de arestare pentru Netanyahu, Gallant şi Deif de la Curtea Penală Internaţională. Ce reacţie a venit din Israel
Mandate de arestare pentru Netanyahu, Gallant şi Deif de la Curtea Penală Internaţională. Ce reacţie a venit din Israel
Curtea Penală Internaţională (CPI) cu sediul la Haga a emis joi mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin ...
Autostrada Unirii A8: A fost publicat anunțul de licitație pentru cel mai scump și dificil lot, cu pasaje și tuneluri pe 70% din traseu
Autostrada Unirii A8: A fost publicat anunțul de licitație pentru cel mai scump și dificil lot, cu pasaje și tuneluri ...
Anunțul de licitație pentru contractul de proiectare și execuție al lotului 2B Grințieș - Pipirig, cel mai dificil ...
Ce spun austriecii despre conflictul OMV-Gazprom
Ce spun austriecii despre conflictul OMV-Gazprom
Ministrul austriac al Energiei, Leonore Gewessler, a declarat că este la latitudinea acţionarilor şi şefilor OMV AG dacă ...