Ce ne aşteaptă în următoarele 12 luni: curs de schimb de 5,2 lei/euro şi ROBOR la trei luni de până la 5,5%

Asociaţia Analiştilor Financiari, Chartered Financial Analyst (CFA) este de părere că ROBOR la trei luni va fi în medie de 3,45%, în condiţiile în care aşteptările analiştilor pentru acest indicator sunt de 3,25% pe medie, iar cele maxime de 5,50% în următoarele 12 luni. De asemenea, cursul de schimb poate ajunge la o valoare maximă de 5,2 lei pentru un euro în următoarele 12 luni şi o medie de 4,76 lei pentru un euro. Moneda naţională a atins minimul istoric (n.r. la momentul publicării articolului - 25 iunie 2018) în faţa euro pe 21 iunie 2018: 4,6695 lei/euro.
Gabriela Ţinteanu - lun, 25 iun. 2018, 09:44
Ce ne aşteaptă în următoarele 12 luni: curs de schimb de 5,2 lei/euro şi ROBOR la trei luni de până la 5,5%

Asociaţia Analiştilor Financiari, Chartered Financial Analyst (CFA), şi-a prezentat la sfârşitul lunii în curs aşteptările privind evoluţia cursului de schimb, a ratelor de dobândă de pe interbancar şi a celor la titlurile de stat, precum şi indicatorul de încredere economică. Potrivit acestora, în luna mai 2018, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut faţă de luna anterioară cu opt puncte până la valoarea de 41,5 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul a scazut cu 25,1 puncte).

„Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă (faţă de valorile actuale) la leu atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), 92,5%, şi respectiv 87,5% dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie. Astfel, rata medie a ROBOR cu scadenţa de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,45%, iar randamentul obligaţiunilor suverane denominate în lei cu scadenţă de 5 ani este de 5,03%. Ca urmare, pentru scadenţele pe termen scurt, sunt anticipate dobânzi real negative”, precizează un comunicat al asociaţiei.

Tabelele şi graficele analiştilor certificaţi CFA arată că sondajul realizat în rândul acestora indică o medie de 3,45% a ROBOR la 3 luni, în condiţiile în care previziunile minime văd un ROBOR 3 M de 2,75% peste următoarele 12 luni (valoare déjà depăşită de evoluţia din ultima săptămână), iar cele maxime de 5,5%. Asociaţia analiştilor financiari precizează că deviaţia maximă de la prognozele realizate până acum este de 0,61%.

În acelaşi timp, previziunile analiştilor pe evoluţia cursului de schimb euro/leu arată un curs mediu pe următoarele 6 luni de 4,7046, în timp ce pentru 12 luni, previziunile cresc până la 4,7603 lei pentru un euro. Previziunile maxime merg către un curs de 5,2 lei pentru un euro în următoarele 12 luni. Pentru şase luni, previziunile de curs maxim în anumite moment sunt de 5 lei pentru un euro.

BNR a a anunţat astăzi un curs de referinţă de 4,6665 lei/euro. Notă: Data publicării articolului este 25 iunie 2018. 

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include şi întrebari referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroeconomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepţia grupului de analişti membri ai CFA România privind evoluţia pieţelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor şi riscurilor, cât şi un indicator fundamental de prognoză privind evoluţiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor şi inflaţiei. Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni.

Te-ar mai putea interesa și
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Preşedintele Klaus Iohannis va avea, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru....
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ...
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
Albania a anunţat sâmbătă o interdicţie de un an pentru TikTok, populara aplicaţie de videoclipuri scurte, ca urmare ...
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri (inclusiv poştă) a crescut, în primele nouă luni din 2024, cu 6,1%, comparativ cu perioada ...