Leul s-a devalorizat cu 2,1 bani (0,46%) faţă de euro şi cu 3,1 bani (0,83%) faţă de dolar. Şi francul elveţian a atins maximul ultimului an – 3,8173. BNR a anunţat un curs mai ridicat pentr francul elveţian pe 12 august – 3.8926 lei.
Moneda naţională s-a apreciat la începutul sesiunii interbancare de vineri, pe fondul vânzărilor indirecte de valută ale băncii centrale, astfel că rata de schimb a coborât spre 4,57 lei/euro, după ce la finalul sesiunii de joi cursul a atins un maxim istoric de 4,5825 lei/euro.
Leul a început să se deprecieze în jurul orei 11.30, iar cotaţiile monedei naţionale au ajuns la 4,59 lei/euro.
Ieri, Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă de 4,5638 lei pentru un euro şi 3,7128 lei pentru un dolar.
Analiştii ING Bank au spus că de ieri, tranzacţiile împotriva leului au devenit profitabile pentru speculatori, una dintre rarele ocazii începând cu anul 2009, din moment ce cotaţiile spot au trecut peste ratele forward la o lună. „Asta ar putea să atragă mai mult interes din partea speculatorilor, care au părut descurajaţi de intervenţiile stricte ale BNR”.
Cei de la ING adaugă că faptul că BNR oferă mai multă flexibilitate cursului de schimb ar putea permite monedei naţionale să mai recupereze din pierderile neobişnuite din ultima perioadă, dar că pentru moment apetitul pentru apreciere a leului pare limitat. „Aceasta în ciuda faptului că USL a început să repare unele dintre măsurile recente puse sub semnul întrebării – măsuri care se pare că au făcut participanţii la piaţă să fie îngrijoraţi că alianţa va ajunge ,cel mai probabil, să controleze Parlamentul nu joacă totdeauna după reguli”.