Euro rămâne la 4,44 lei, aproape de cursul anunţat ieri de BNR. Miercuri, 4 noiembrie 2015, moneda europeană a atins maximul ultimelor patru luni. Euro nu a mai ajuns la o valoare atât de ridicată în faţa leului din 10 iulie 2015 când Banca Naţională a anunţat un curs de referinţă de 4,4464 lei/euro.
Dolarul scade la 4,08 lei, faţă de 4,09 lei, cursul anunţat ieri de BNR când moneda americană a atins maximul ultimelor şase luni (4,1152 lei -aprilie 2015).
Francul rămâne la 4,10 lei, aproape de cursul anunţat ieri de banca centrală. Moneda elveţiană a atins miercuri 4 noiembrie maximul ultimelor două luni (4,1098 lei – 21 august 2015).
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,4459 lei/euro, 4,1080 lei/franc elveţian şi 4,0940 lei/dolar.
Dacă vor fi alegeri anticipate, euro ar putea ajunge la 4,5 lei – analişti
„Dacă nu se va ajunge la o înţelegere rapidă pentru formarea unui nou Guvern, ne putem aştepta ca euro să continue să se aprecieze şi să testeze din nou rezistenţa de la 4,5 lei. Chiar dacă va trece de acest nivel însă, experienţa crizelor politice anterioare, mai mici sau mai mari, ne arată că pe termen mediu intervalul de variaţie al cursului valutar nu se schimbă în mod semnificativ, acest lucru având loc doar în cazul unor evenimente economice importante, nu în cazul celor politice”, a declarat Marius Pandele, analist la casa de brokeraj Prime Transaction.
„Leul se depreciază într-o reacţie tipică de repoziţionare în momente de incertitudine. Dincolo de tiparul reacţiei iniţiale, cursul se poate opri în jurul lui 4,45 lei. Deprecieri mai mari ar fi dacă se ajunge la alegeri anticipate, am vorbi de 4,48 – 4,50 atunci”, a declarat Claudiu Cazacu, analist şef la casa de brokeraj XTB România, pentru ECONOMICA.NET.
Euro a trecut de două ori peste pragul de 4,5 lei în 2015 şi cauzele raliurilor de depreciere din lunile ianuarie, respectiv iunie – iulie au fost externe. Acum cauzele sunt interne, jucătorilor de pe piaţa valutară nu le plac incertitudinile politice şi pragurile menţionate vor putea fi uşor atacate, potrivit analiştilor de piaţă valutară consultaţi de ECONOMICA.NET. Totuşi tendinţa de depreciere nu are forţă să dureze mult.
„Venim după o perioadă în care leul a fost destul de puternic şi, în opinia noastră, doar teama de o intervenţe a BNR a făcut să nu vedem valori mai mici de 4,35 lei pentru un euro. Chiar şi această demisie nu ar trebui să altereze semnificativ cursul EUR/RON dincolo de cele cateva saptamani in care am vedea formarea noului guvern. Sigur, dacă acesta din urma ar incepe sa ia unele masuri deosebit de neinspirate sau am avea o stare prelungita de incertitudine, de exemplu alegeri anticipate, situatia s-ar putea schimba in sensul unei perioade mai lungi de slabiciune a monedei nationale”, Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville.