În debut, euro a fost cotat la 4,4950 lei/euro, în apropierea cotaţiilor de luni din jurul orei 16:30, de 4,4935 – 4,4960 unităţi.
Primele schimburi au dus cursul până la 4,5 lei/euro, după care rata de schimb a coborât spre 4,4950 lei/euro, într-o piaţă calmă, spun dealerii.
Valutele din regiune consemnau, de asemenea, oscilaţii reduse în raport cu euro.
Monedele statelor emergente au scăzut în ultima săptămână ca urmare indirectă a întăririi dolarului. De regulă, când dolarul este considerat de investitori un plasament mai sigur decât euro, întărirea monedei americane în raport cu euro determină şi scăderea monedelor statelor din regiune, care sunt considerate mai riscante decât moneda unică.
Totuşi, leul s-a depreciat mai lent decât monedele statelor din regiune în ultimele zile în condiţiile în care în luna decembrie a scăzut cu 1% în raport cu euro, în timp ce zlotul şi forintul s-au întărit cu 1,3% – 1,5%.
În ultimele trei şedinţe cursul de referinţă afişat de Banca Naţională a României (BNR) a urcat cu 3,08 bani (0,7%), de la 4,4639 lei/euro în data de 30 decembrie la 4,4947 lei/euro în şedinţa de luni, când a atins cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni.
Leul s-a depreciat luni şi în raport cu dolarul american, pentru a patra şedinţă consecutiv, iar rata de referinţă leu/dolar a urcat cu 1,21 bani (0,37%), la 3,3009 unităţi. O paritate mai mare decât cea de luni a fost afişată de BNR pe 21 noiembrie, când dolarul a fost cotat la 3,3101 lei.
Totodată, cursul de referinţă leu/franc elveţian a urcat de la 3,6498 lei/franc la 3,6507 lei/franc.
Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.
Dobânzile practicate marţi dimineaţă de băncile comerciale pentru depozitele atrase şi plasate în lei pe termen de o zi se plasau la 1-1,5% pe an. Dobânzile sunt încă mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată la 4% pe an, minim istoric.
Pe de altă parte, dobânzile practicate de băncile comerciale sunt apropiate de dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 1% pe an.