Moneda naţională s-a apreciat la începutul sesiunii interbancare, iar cotaţiile au coborât pentru scurt timp la 4,3070 lei/euro, după care au revenit peste 4,31 lei/euro, într-o piaţă cu lichiditate redusă, potrivit dealerilor.
La deschidere, euro a fost cotat la 4,3100 – 4,3120 lei, în scădere faţă de joi, când băncile au schimbat euro pentru 4,3215 – 4,3225 lei.
În prima oră de tranzacţionare, cursul a coborât treptat până la un minim de 4,3070 lei. Ulterior, cotaţiile revenind aproape de nivelul din debut.
Banca Naţională a României (BNR) a publicat joi un curs de referinţă în urcare cu 1,15 bani, la 4,3352 lei/euro. În sesiunea de precedentă, rata de schimb a fost de 4,3237 lei/euro.
Faptul că leul s-a apreciat în condiţiile crizei din coasta României este remarcabil, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
„Cursul este liber, determinat de piaţă, într-adevăr influenţat de intrări de capitaluri. Este remarcabil, o spun cu toată convingerea, ca în condiţii de criză şi nu cu o criză prin Islanda, Irlanda, o criză în coasta României, în Cipru, o situaţie tensionată care a durat mai mult de o lună. Bank o Cyprus avea 0,6% din total piaţa bancară din România. Dacă piaţa bancară din România este 40% din PIB, 0,6% înseamnă 0,25% din PIB. Sumă mică. Revin, este remarcabil că în condiţii de criză, cu o criză în coasta României, cu tensiuni inerente cursul s-a apreciat nu s-a depreciat. A fost un test care se poate citi în termeni pozitivi fără să fim optimişti” spus Isărescu.