Sigura monedă din UE cu rată de schimb variabilă care s-a depreciat de la începutul anului este leul românesc. Moneda naţională a fost, de altfel, mai slabă decât moneda unică europeană pe tot parcursul acestui an raportat la prima zi a lunii ianuarie. Deviza naţională a înregistrat luni cea mai slabă cotaţie faţă de euro la cursul BNR din istorie. Asta nu înseamnă însă că leul s-a prăbuşit, deprecierea fiind modestă, de aproximativ 2%, şi evoluţia a fost una lină. În schimb, celelalte monede din UE, mai ales din Europa Centrală şi de Est, s-au apreciat.
Forintul maghiar, zlotul polonez şi coroana cehă sunt mai puternice decât erau la începutul anului faţă de euro şi au fost astfel de peste două luni. Coroana suedeză şi lira sterlină, celelalte două monede din UE cu regim flotant, sunt, de asemenea, mai puternice faţă de euro decât la 1 ianuarie 2012.
Euro s-a depreciat cu aproximativ 8% faţă de forint în acest an, însă episodul vine după ce moneda maghiară a trecut prin presiuni puternice spre sfârşitul anului trecut, ceea ce a împins guvernul de la Budapesta să anunţe că va încheia un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional.
Şi zlotul polonez a luat în greutate faţă de euro, tot într-un procent similar cu cel al forintului, după ce în decembrie cursul de schimb ajunsese aproape de 4,6 zloţi pentr un euro, acum zlotul se mişcă în marja de 4,1-4,2, cu o volatilitate mult mai pronunţată decât cea înregistrată în cazul leului.
Un euro cumpăra la începutul anului 25,5 coroane ceheşti iar acum cumpără cu una mai puţin.
Leul faţă de monedele din regiune în acest an
Leul faţă de monedele din regiune în ultimele 12 luni
Leul faţă de lira sterlină şi coroana suedeză
Sursa grafice: Bloomberg