Leul este cu 5-10% mai puternic decât monedele din regiune – Unicredit
„Ar trebui să avem un curs de 5 (5 lei/euro) ca să fim unde este acum forintul, sau de 4,7 ca să fim acolo unde este zlotul”, a spus Dan Bucşa, în opinia căruia leul este supraevaluat, menţionând în acest sens că România este printre puţinele ţări din regiune care au deficit comercial.
Leul a fost stabil datorită fluxurilor stabile de capital străin care au intrat în România şi nu a fost un efort din partea BNR în acest sens (acest lucru se vede şi în rezervele băncii centrale), susţine Dan Bucşa, care a apreciat că moneda naţională nu se va deprecia atât timp cât există acel stoc de credite în valută.
Pe de altă parte, a atras atenţia reprezentantului grupului financiar UniCredit, dacă alte state din regiune vor continua politica de depreciere a monedei, iar investiţiile străine în România nu vor fi suficient de mari, România va fi nevoită să deprecieze moneda.
În ceea ce priveşte scenariul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, reacţia imediată va fi deprecierea monedelor şi creşterea randamentelor titlurilor de stat. România este însă mai puţin expusă la risc decât Ungaria sau Polonia, deoarece 85% din titlurile de stat deţinute de străini sunt de deţinute de rezidenţii în zona euro.
Cursul oficial valabil vineri, 10 iunie, este de 4,5121 lei/euro.