Leul este prizonierul tulburărilor de pe marile pieţe ale lumii. Planurile BNR se amână

Mult aşteptata ştire despre mersul economiei americane nu a liniştit suficient apele pe marile pieţe financiare ale lumii şi, în consecinţă, nici pe cele din România. Presiunea pe moneda naţională va continua să fie mare, dar măcar nu va mai creşte prea  mult, spun analiştii consultaţi de ECONOMICA.NET. Scăderea dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României (BNR) nu mai este, însă, de mare actualitate.
Adrian N. Ionescu - vin, 07 iun. 2013, 21:08
Leul este prizonierul tulburărilor de pe marile pieţe ale lumii. Planurile BNR se amână

În aceste zile, „piaţa valutară românească este prizoniera marilor pieţe financiare ale lumii”, a declarat spus Radu Ciofu, de la casa de brokeraj Admiral Markets, pentru ECONOMICA.NET.

Tulburările din ultimele zile de pe marile pieţe şi, mai ales, cea de vineri de pe piaţa valutară românească provin din teama marilor speculatori ai lumii, că Federal Reserve (FED) va pompa mult mai puţini bani în sistem, sau chiar deloc.

FED a dat semne prin declaraţiile oficialilor săi că revenirea economiei nu ar mai avea nevoie de operaţiunile de infuzie de lichidităţi, la care banca centrală a SUA a recurs, pentru a stimula creşterea economică.

Răul de înălţime

Comportamentul aparent paradoxal al marilor jucători de pe pieţele lumii se justifică astfel:

FED  nu mai pompează bani. Rezultă că nu mai sunt destui bani pe piaţă pentru creşterea preţurilor a orice, a acţiunilor la New York şi cu atât mai puţin a activelor în monede exotice precum Leul. Concluzia: vindem tot ca să profităm cât preţurile sunt încă mari, dar mai ales monedele exotice.

Cauzele tulburărilor de pe pieţele lumii se află în evoluţia marilor economii ale acesteia, care nu s-au  vindecat complet de recesiune, dar mai ales în amplitudinea speculaţiilor mondiale.

„Paradoxal, apetitul pentru risc scade, dacă ştirile despre economia americană sunt prea bune, pentru că ar înseamna mai puţin bani în sistem”, explică Claudiu Cazacu, analistul senior  de la casa de brokeraj X-Trade Brokers (XTB) sucursala Bucureşti.

Pieţele financiare şi marile burse mai ales au ajuns la maxime istorice superioare celor de dinainte de criză, iar jucătorii  au început să sufere de rău de înălţime, după cum explica, pentru ECONOMICA.NET, omul de afaceri Florin Pogonaru, el însuşi un cunoscut investitor pe piaţa de capital.

„Pieţele sunt deja de ceva vreme în situaţia de vertij, ameţite de înălţimile la care au ajuns. Ar vrea mai mult, pentru că lumea banilor caută mereu plasamente tot mai profitabile, în vreme ce lumea economiei reale gâfâie”, declara Florin Pogonaru, pentru SENTIMENTUL de dimineaţă.

Vertijul amplifică şi reacţiile faţă de leu.

Ultimele evenimente

Acesta este contextzul în care, vineri, datele despre  angajările din SUA de luna trecută au semnalat o creştere modestă a economiei.

Creşterea semnalată de statitstici nu este, însă, suficient de puternică pentru a convinge Federal Reserve (FED) să oprească operaţiunile de infuzie de lichidităţi prin achiziţii de bonduri, potrivit analiştilor.

Statistica menţionată  va menţine presiunea pe cursul leului, pentru că nu este nici suficient de rea ca să nu mai existe dubii privind continuarea infuziei cu dolari de la FED, spun şi analiştii consultaţi de ECONOMICA.NET.

„În opinia mea personală, este mai probabilă o anumită stagnare atât pe marile pieţe, cât şi pe piaţa valutară de la noi”, crede Radu Ciofu, de la casa de brokeraj Admiral Markets.

„Stagnare”  înseamnă de fapt menţinerea presiunii pe Leu, pe piaţa valutară autohtonă. Presiunea nu va mai creşte mai mult, dar se va menţine.

„Jucătorii nu se mai tem atât de tare că FED se va retrage imediat din operaţiunile de stimulare a creşteri economice prin infuzii de lichidităţi, dar nici nu ştiu ce urmează”, a mai spus analistul.

Pe de o parte, statistica de vineri „semnalează o anumită creştere economică, fie şi modestă, dar pe de altă parte, alte statisticici avertizează asupra pericolului recăderii în recesiune”.

FED  a semnalat că se va retrage din operaţiunile de achiziţiide bonduri, prin care livra lichidităţi pieţelor, dar „pare încă riscant să o facă”, mai crede Radu Ciofu.

Ce va urma

Pe plan intern, Banca Naţională a României (BNR) încearcă să tempereze temerile jucătorilor de la Bucureşti, dar situaţia nu este deloc confortabilă.

Nu se ştie, însă, cât de mult declaraţiile oficialilor BNR au un scop tactic, penrtu ca eventualele intervenţii în piaţa valutară să aibă un efect mai mare.

Piaţa se aşteaptă de la BNR să intervină pe piaţă prin cumpărare de lei, altfel moneda naţională şi-ar putea continua prăbuşirea până la 4,6 lei/euro.

Dacă ştirile vor face jucătorii să creadă că FED va opri achiziţiile, atunci „apetitul pentru risc se va reduce şi mai mult, fuga  de monedele emergente va continua şi este posibilă alunecarea leului până la pragul de 4,6.

„Dacă nu şi dacă, eventual, BNR va interveni, piaţa se poate linişti  pe la 4,56 – 4,57 lei / euro, urmând ca pe un termen nu foarte îndepăratat să revină sub 4,5″, a mai spus Claudiu Cazacu de la XTB, pentru ECONOMICA.NET.

În  altă ordine de idei, „guvernatorul BNR a promis că va declanşa o serie de reduceri ale dobânzii, în scopul stimulrăii economiei, dar operaţiunea a devenit mai puţin probabilă  acum. Se va teme de consecinţele asupra cursului. După ce că moneda este slabă şi puţin atractivă nu este uşor să-i reducă şi mai mult din atractivitate prin scăderea dobânzii”, mai descrie Radu Ciofu situaţia.

Mai important este că tulburările ar putea continua până când pe marile pieţe, jucătorii se vor concentra mai mult performanţelor propriu zise ale economiilor şi asupra semnificaţiei ştirilor din acest punct de vedere şi mai puţin asupra operaţiunilor băncilor centrale. Situaţie la care încearcă şi FED să ajungă, prin peraţiunilor sale de stimulare, numite şi relaxare cantitativă (quantitative easing).

Te-ar mai putea interesa și
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
Executivul american a anunţat joi o serie de sancţiuni ce vizează circa 50 de bănci ruseşti pentru a limita "accesul la sistemul financiar internaţional" şi a reduce finanţarea efortului de......
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 723 de milioane de lei
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 723 de milioane de lei
Bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene a fost suplimentat, joi, de Guvern cu 723 de milioane de lei ...
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării: Începând cu astăzi vom semna primele 1.000 de contracte de finanţare a primăriilor eligibile pentru Programul de digitalizare a administrației publice locale
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării: Începând cu astăzi vom semna primele 1.000 de contracte de finanţare a primăriilor ...
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat că începând de joi va semna primele 1.000 ...
Radu Oprea, ministrul Economiei: Guvernul a aprobat memorandumul pentru construirea primei drone românești
Radu Oprea, ministrul Economiei: Guvernul a aprobat memorandumul pentru construirea primei drone românești
Guvernul a aprobat memorandumul privitor la dezvoltarea unei drone româneşti în baza unei colaborări între Ministerul ...