Leul s-a apreciat pe interbancar. Cursul a coborât aproape de 4,62 lei/euro în prima oră a şedinţei

Leul a continuat să se aprecieze uşor în raport cu euro şi în prima oră a şedinţei interbancare de luni, cotaţiile coborând la 4,6220 - 4,6235 lei/euro, datorită scăderii aversiunii la risc a jucătorilor, inclusiv pentru valutele din regiune, însă volumele de tranzacţionare au fost foarte reduse.
Economica.net - lun, 06 aug. 2012, 07:29
Leul s-a apreciat pe interbancar. Cursul a coborât aproape de 4,62 lei/euro în prima oră a şedinţei

După ce în prima parte a sesiunii de vineri cursul leu/euro a atins un record istoric, de 4,6510 unităţi, moneda naţională a început să revină uşor, beneficiind de scăderea uşoară a aversiunii la risc a jucătorilor pe plan extern după publicarea unor date peste aşteptări privind piaţă muncii din SUA.

La deschiderea şedinţei interbancare de luni de la Bucureşti, euro a fost cotat la 4,6300 – 4,6330 lei, cu 0,75 – 0,85 bani sub închiderea de vineri, de 4,6375 – 4,6415 lei/euro.

Ulterior, paritatea a continuat să scadă uşor, astfel că la scurt timp după ora 10:00 euro era cotat la 4,6220 – 4,6235 lei, respectiv cu 1,55 – 1,8 bani sub sesiunea precedentă.

„Cotaţia leu/euro reacţionează în continuare la datele publicate vineri privind piaţa muncii din SUA. Şi vineri a fost o reacţie, însă de o amploare mai redusă faţă de cele a valutelor din regiune, care se întăreau cu până la 1,3%. Astăzi, monedele statelor din regiune sunt în stagnare, iar leul încă mai beneficiază de optimismul jucătorilor străini. Totuşi, volumele de tranzacţionare sunt foarte reduse”, a afirmat un dealer.

Leul s-a depreciat cu până la 4,4% de la începutul lunii iulie, din cauza turbulenţelor politice, după ce s-a declanşat procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.

Majoritatea dealerilor bancari cred că leul va rămâne sub presiune în perioada următoare, din cauza tensiunilor politice, jucătorii fiind în aşteptarea unei decizii a Curţii Constituţionale cu privire la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) pentru euro a urcat vineri la un nou record istoric, de 4,6481 lei/euro, într-o piaţă în care banca centrală a intervenit indirect prin vânzări de euro pentru a contracara deprecierea leului.

Precedentul maxim, de 4,6397 lei/euro, a fost consemnat săptămâna trecută, marţi. Raportat la cursul de vineri, leul a pierdut 7,6% de la începutul anului, de la 4,3197 lei/euro.

Pentru dolar rata de referinţă a urcat vineri cu 4,44 bani, de la 3,7528 lei/dolar la 3,7972 lei/dolar, iar cursul pentru franc a crecut cu 3,4 bani, de la 3,8355 lei/franc la 3,8695 lei/franc.

Dobânzile afişate luni dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi au scăzut foarte uşor, de la 4,81% – 5,29% pe an la 4,75% – 5,25% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Veniturile Greciei din turism ar urma să depăşească 20 miliarde de euro anul acesta, iar primele semne pentru anul viitor sunt pozitive, a declarat marţi ministrul elen al Turismului, Olga......
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia îşi propune să încheie un acord de demarcaţie maritimă cu Siria după ce un guvern permanent va fi format la ...
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât cu personal străin
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât ...
Rezolvarea deficitului de angajaţi în staţiunile de iarnă din Bulgaria nu va fi posibilă fără a face angajări din ...
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Agenţia de rating Fitch a revizuit perspectiva ratingului acordat Romgaz de la stabilă la negativă şi a confirmat rating-ul ...