Leul s-a apreciat pe interbancar. Cursul a coborât aproape de 4,62 lei/euro în prima oră a şedinţei

Leul a continuat să se aprecieze uşor în raport cu euro şi în prima oră a şedinţei interbancare de luni, cotaţiile coborând la 4,6220 - 4,6235 lei/euro, datorită scăderii aversiunii la risc a jucătorilor, inclusiv pentru valutele din regiune, însă volumele de tranzacţionare au fost foarte reduse.
Economica.net - lun, 06 aug. 2012, 07:29
Leul s-a apreciat pe interbancar. Cursul a coborât aproape de 4,62 lei/euro în prima oră a şedinţei

După ce în prima parte a sesiunii de vineri cursul leu/euro a atins un record istoric, de 4,6510 unităţi, moneda naţională a început să revină uşor, beneficiind de scăderea uşoară a aversiunii la risc a jucătorilor pe plan extern după publicarea unor date peste aşteptări privind piaţă muncii din SUA.

La deschiderea şedinţei interbancare de luni de la Bucureşti, euro a fost cotat la 4,6300 – 4,6330 lei, cu 0,75 – 0,85 bani sub închiderea de vineri, de 4,6375 – 4,6415 lei/euro.

Ulterior, paritatea a continuat să scadă uşor, astfel că la scurt timp după ora 10:00 euro era cotat la 4,6220 – 4,6235 lei, respectiv cu 1,55 – 1,8 bani sub sesiunea precedentă.

„Cotaţia leu/euro reacţionează în continuare la datele publicate vineri privind piaţa muncii din SUA. Şi vineri a fost o reacţie, însă de o amploare mai redusă faţă de cele a valutelor din regiune, care se întăreau cu până la 1,3%. Astăzi, monedele statelor din regiune sunt în stagnare, iar leul încă mai beneficiază de optimismul jucătorilor străini. Totuşi, volumele de tranzacţionare sunt foarte reduse”, a afirmat un dealer.

Leul s-a depreciat cu până la 4,4% de la începutul lunii iulie, din cauza turbulenţelor politice, după ce s-a declanşat procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.

Majoritatea dealerilor bancari cred că leul va rămâne sub presiune în perioada următoare, din cauza tensiunilor politice, jucătorii fiind în aşteptarea unei decizii a Curţii Constituţionale cu privire la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) pentru euro a urcat vineri la un nou record istoric, de 4,6481 lei/euro, într-o piaţă în care banca centrală a intervenit indirect prin vânzări de euro pentru a contracara deprecierea leului.

Precedentul maxim, de 4,6397 lei/euro, a fost consemnat săptămâna trecută, marţi. Raportat la cursul de vineri, leul a pierdut 7,6% de la începutul anului, de la 4,3197 lei/euro.

Pentru dolar rata de referinţă a urcat vineri cu 4,44 bani, de la 3,7528 lei/dolar la 3,7972 lei/dolar, iar cursul pentru franc a crecut cu 3,4 bani, de la 3,8355 lei/franc la 3,8695 lei/franc.

Dobânzile afişate luni dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi au scăzut foarte uşor, de la 4,81% – 5,29% pe an la 4,75% – 5,25% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în luna august, după ce forţele ruse au organizat mai multe valuri de......
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între Uniunea Europeană și Mercosur
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului comercial ...
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva semnării acordului comercial dintre UE și Mercosur
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva ...
Fermierii polonezi au blocat sâmbătă un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva ...
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investiţiile străine directe (FDI) în Bulgaria au înregistrat în primele nouă luni din 2024 un flux pozitiv net de ...