Leul s-a apreciat spre finalul sesiunii, cursul a coborât sub 4,46 lei/euro

Moneda naţională s-a apreciat spre finalul şedinţei interbancare, în contrast cu evoluţia din regiune, cotaţiile coborând sub 4,46 lei/euro, într-o piaţă dominată de vânzări de euro din partea companiilor, potrivit dealerilor.
Economica.net - mie, 25 sept. 2013, 14:22
Leul s-a apreciat spre finalul sesiunii, cursul a coborât sub 4,46 lei/euro

În jurul orei 16:30, operaţiunile se perfectau la 4,4580 – 4,4600 lei/euro, sub nivelurile de la aceeaşi oră de marţi, de 4,4695 – 4,4725 lei/euro.

La deschiderea şedinţei de miercuri, euro a fost cotat la 4,4725 – 4,4735 lei, iar pentru scurt timp cursul a urcat până la 4,4770 lei/euro. Spre jumătate zilei cotaţiile au început să coboare, iar minimul a fost atins spre finalul sesiunii locale, la 4,4580 lei/euro.

Unii dealeri cred ca aprecierea a fost determinată de vânzările de valută din partea unor companii, pentru a face rost de lei în vederea realizării plăţilor către buget.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat miercuri un curs de referinţă de 4,4711 lei/euro, cu 0,27 bani peste nivelul de marţi. În sesiunea precedentă, cursul a fost de 4,4684 lei/euro.

Pe de altă parte, leul s-a apreciat foarte uşor în raport cu dolarul american, rata de referinţă coborând cu 0,23 bani, de la 3,3126 lei/dolar la 3,3103 lei/dolar.

Cursul de referinţă leu/franc elveţian a crescut foarte uşor, de la 3,6330 lei/franc la 3,6337 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate miercuri dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele în lei pe termen de o zi sunt de 1,76 – 2,26% pe an, după ce marţi au fost de 1,95% – 2,45% pe an, în prima zi a noii perioade în care băncile trebuie să constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR. Dobânzile sunt cu mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 4,5% pe an.

Potrivit analiştilor financiar-bancari, Banca Naţională a României ar putea reduce dobânda de politică monetară la 4,25% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară programată pentru luni, 30 septembrie. Dobânda de politică monetară ar putea fi redusă în continuare până la 4% în luna decembrie 2013, conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR).

La precedenta şedinţă de politică monetară, în 5 august, Consiliul de Administraţie al BNR a decis să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 5% pe an la 4,5% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
Autorităţile egiptene au anunţat luni că 28 de persoane au fost salvate după ce o ambarcaţiune turistică s-a scufundat în Marea Roşie, precizând că sunt în curs de desfăşurare......
Călin Georgescu propune impozitare zero, timp de 10 ani, pentru IT-işti, tineri care se mută în sate depopulate. Scutiri de taxe pentru diaspora care se întoarce în ţară
Călin Georgescu propune impozitare zero, timp de 10 ani, pentru IT-işti, tineri care se mută în sate depopulate. Scutiri ...
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale ...
Nicolae Ciucă a demisionat din funcția de președinte al Partidului Național Liberal
Nicolae Ciucă a demisionat din funcția de președinte al Partidului Național Liberal
Candidatul PNL la alegerile prezidenţiale, Nicolae Ciucă, a demisionat, luni, din funcţia de preşedinte al Partidului ...
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
Gigantul chinez al vehiculelor electrice BYD a anunțat că va lansa o nouă generație de baterii „blade” în 2025.