Leul s-a depreciat pe interbancar. Cursul a fluctuat în jurul nivelului de 4,44 lei/euro

Cursul de schimb a scăzut pentru scurt timp sub 4,44 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de joi, însă apoi s-a întors peste acest nivel, într-o piaţă unde volumele de tranzacţionare au revenit la nivelurile reduse specifice perioadei de vară.
Economica.net - joi, 08 aug. 2013, 07:49
Leul s-a depreciat pe interbancar. Cursul a fluctuat în jurul nivelului de 4,44 lei/euro

La deschiderea şedinţei, euro a fost cotat la 4,4450 – 4,4470 lei, respectiv cu 0,3 – 0,5 bani peste nivelurile de miercuri din jurul orei 16:30, de 4,4400 – 4,4440 lei/euro.

În următoarele minute, cotaţiile au coborât pentru scurt timp până la 4,4370 – 4,4390 lei/euro, după care s-au întors peste 4,44 lei/euro.

La scurt timp după ora 10:00, băncile cotau euro la 4,4405 – 4,4430 lei, în imediata apropiere a nivelurilor de miercuri din jurul orei 16:30.

„Volumele sunt mici, similare celor din şedinţele precedente. Excepţia a fost miercuri, când volumele au crescut, fiind susţinute de ordinele de cumpărare de euro plasate de un jucător străin”, a afirmat un dealer.

Leul a scăzut, miercuri, cu 0,8% în raport cu euro, mai vizibil decât monedele statelor din regiune, şi cotaţiile au urcat peste 4,44 lei/euro, de la 4,41 lei/euro la debutul şedinţei.

Deprecierea leului a fost determinată, cel mai probabil, de înrăutăţirea sentimentului din pieţele globale, pe fondul aşteptărilor tot mai numeroase că Fed va reduce stimulul monetar mai devreme decât se estima anterior, dar şi de o declaraţie a guvernatorului BNR Mugur Isărescu privind intenţia băncii centrale de a face tot posibilul ca dobânzile la creditele în lei să ajungă cât mai aproape de cele la împrumuturile în valută.

„Noi vom face tot ce este posibil, prin reducerea dobânzii de politică monetară, prin asigurarea lichidităţii pe piaţă, prin îngustarea coridorului de variaţie a dobânzilor de pe piaţa monetară să venim cu dobânzile la lei în apropierea dobânzilor în valută”, a afirmat miercuri Isărescu, într-o conferinţă de presă.

Dealerii spun că această declaraţie i-a determinat pe unii investitori să înceapă să îşi reducă din poziţiile pe lei şi să cumpere euro, anticipând că randamentele pe care le obţin în lei vor scădea dacă BNR va decide o nouă reducere a ratei dobânzii de politică monetară.

Cursul de referinţă anunţat miercuri de Banca Naţională a României a crescut cu 1,93 bani, la 4,4304 lei/euro. Rata de referinţă este, astfel, cu 0,44% peste cea publicată marţi, când euro a fost cotat la 4,4111 lei.

Leul s-a depreciat miercuri şi în raport cu dolarul american, rata de schimb avansând cu 1,59 bani, respectiv cu 0,48%, de la 3,3206 lei/dolar la 3,3365 lei/dolar.

Totodată, a crescut şi cursul de referinţă leu/franc elveţian. Rata de schimb afişată miercuri, de 3,5949 lei/franc, este cu 1,13 bani mai mare decât cursul anunţat marţi, de 3,5836 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate joi dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele în lei pe termen de o zi au continuat să scadă, pe fondul surplusului de lichiditate, şi au ajuns la 1,75% – 2,25% pe an, după ce miercuri au fost la 2,02% – 2,52% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
UNTTR acuză taxarea abuzivă a transportatorilor români de către autoritățile din Bulgaria și cere ajutorul Guvernului și a Comisiei Europene
UNTTR acuză taxarea abuzivă a transportatorilor români de către autoritățile din Bulgaria și cere ajutorul Guvernului ...
Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) trage un semnal de alarmă cu privire la intensificarea "practicilor ilegale de control ale autorităţilor bulgare" şi solicită......
Grindeanu: Lucrările la tronsonul Chiribiş – Biharia din Autostrada Transilvania vor începe în primăvara lui 2025
Grindeanu: Lucrările la tronsonul Chiribiş – Biharia din Autostrada Transilvania vor începe în primăvara lui 2025
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat vineri, la Oradea, că lucrările la tronsonul Chiribiş - Biharia ...
Ucraina restricționează accesul oficialilor săi la rețeaua socială Telegram, din motive de securitate
Ucraina restricționează accesul oficialilor săi la rețeaua socială Telegram, din motive de securitate
Consiliul de Apărare şi Securitate Naţională din Ucraina, aflat în subordinea preşedinţiei, a anunţat vineri că ...
iStyle lansează în România noua serie iPhone 16, disponibilă cu prețuri de la 4.749 de lei
iStyle lansează în România noua serie iPhone 16, disponibilă cu prețuri de la 4.749 de lei
Rețeaua iSTYLE, Apple Premium Partner, a lansat pe piața din România cele mai noi produse Apple: gama iPhone 16, Apple ...