Leul se apreciază pe interbancar. Cursul a scăzut sub 4,5 lei/euro

Cursul de schimb a scăzut sub 4,5 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de joi, într-o piaţă cu volume ridicate de tranzacţionare, iar dealerii susţin că aprecierea leului este determinată în principal de unele ordine mai mari de vânzare de euro plasate de un jucător străin.
Economica.net - joi, 29 nov. 2012, 09:09
Leul se apreciază pe interbancar. Cursul a scăzut sub 4,5 lei/euro

La deschidere, euro a fost cotat la 4,5050 – 4,5070 lei, cu 1,1 – 1,15 bani sub cotaţiile de miercuri din jurul orei 16:30, de 4,5160 – 4,5185 lei/euro.

Ulterior, în piaţă au fost plasate mai multe ordine de vânzare de euro de către un jucător străin, astfel că rata de schimb a scăzut sub 4,5 lei/euro. Cel mai redus nivel tranzacţionat a fost de 4,4985 lei/euro, iar maximul a fost de 4,5083 lei/euro.

La scurt timp după ora 10:00, băncile cotau euro la 4,4995 – 4,5020 lei, respectiv cu 1,65 bani sub nivelurile de miercuri din jurul orei 16:30. Astfel, leul se aprecia cu aproape 0,4% în raport cu euro.

„Volumele de tranzacţionare sunt foarte mari raportat la cele din şedinţele precedente, iar cel mai probabil ordinele mari de vânzare sunt plasate de un jucător străin”, a afirmat un dealer.

Aprecierea leului a fost susţinută şi de un uşor optimism al jucătorilor pe pieţele externe, după ce în SUA preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, a afirmat miercuri că negocierile dintre Congres şi Casa Albă privind deficitul bugetar al Statelor Unite înregistrează progrese.

Astfel, după prima oră a şedinţei de la Bucureşti, zlotul se aprecia cu aproape 0,2% în raport cu euro, iar forintul avansa cu aproximativ 0,3%.

Cursul de referinţă anunţat, miercuri, de Banca Naţională a României (BNR) a crescut cu 0,29 bani, la 4,5118 lei/euro.

Leul s-a depreciat şi faţă de dolar, iar cursul de referinţă a urcat cu 0,9 bani, la 3,4905 lei/dolar. În acelaşi timp, rata oficială pentru francul elveţian a crescut de la 3,7451 lei/franc la 3,7486 lei/franc.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Dobânzile pentru plasamentele cu scandeţă la o zi au urcat la 6,25% – 6,75% pe an, după ce miercuri au fost la 6,08% – 6,58% pe an.

Creşterea dobânzilor este determinată pe de o parte de deficitul de lei din piaţă, după ce BNR a redus luni plafonul împrumuturilor prin operaţiunile repo, la 4 miliarde lei. În precedentele două săptămâni suma disponibilă a fost la 6 miliarde lei.

Dealerii spun că creşterea este influenţată şi de unele bănci care licitează dobânzi mai ridicate pentru a-şi constitui mai repede rezervele minime obligatorii impuse de BNR, având în vedere că actuala perioadă de rezervă este mai scurtă cu o zi din cauza sărbătorii Sfântului Apostol Andrei.

Te-ar mai putea interesa și
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Avem un grad de autosuficienţă de peste 150% atât la carnea de pui, cât şi la ouă. Peste 50% din ceea ce producem în România pleacă la export
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Avem un grad de autosuficienţă de peste 150% atât la carnea de pui, cât şi la ...
România are un grad de autosuficienţă de peste 150% atât la carnea de pui cât şi la ouă, iar peste 50% din producţie pleacă la export, astfel încât este normal să promovăm sectorul......
Franța este deschisă ideii de a invita imediat Ucraina să adere la NATO
Franța este deschisă ideii de a invita imediat Ucraina să adere la NATO
Ministrul de Externe al Franţei, Jean-Noel Barrot, a declarat sâmbătă la Kiev că Parisul este deschis ideii de a invita ...
Apele Române au început lucrările de întreținere a plajelor de pe litoral pe perioada sezonului rece
Apele Române au început lucrările de întreținere a plajelor de pe litoral pe perioada sezonului rece
Echipele de la Apele Române Dobroge Litoral desfăşoară activităţi de conservare şi întreţinere a plajelor pe tot ...
Guvernatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, se așteaptă ca inflația din zona euro să ajungă la 2% la începutul lui 2025
Guvernatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, se așteaptă ca inflația din zona euro să ajungă la 2% la ...
Ritmul de creştere a preţurilor de consum în zona euro va atinge ţinta de 2% vizată de Banca Centrală Europeană la ...