Moneda naţională s-a tranzacţionat în intervalul 4,4608 – 4,4720/EUR până la ora 11:45, iar la ora 11 leul s-a depreciat dincolo de pragul de 4,47 unităţi pentru un euro. Mondea naţională a mai recuperat apoi din pierderi până la 4,4670/EUR.
Leul a închis şedinţa de tranzacţionare de ieri la 4,4661/EUR şi a deschis astăzi la 4,4650/EUR.
Leul este singura monedă din regiune care s-a depreciat faţă de euro în prima parte a sesiunii: forintul, zlotul şi coroana cehă s-au aperciat uşor faţă de moneda unică europeană.
Moneda naţională a înregistrat cea mai slabă cotaţie din istorie la cursul BNR ieri: 4,4587 lei/euro.
Banca Naţională a trimis un comunicat către instituţiile de presă cu comentariile consilierului guvernatorului, Adrian Vasilescu – lucru necaracteristic băncii centrale -, în care deprecierea monedei naţionale este pusă pe seama veştilor rele din zona euro.
Vasilescu mai spune că în ultima vreme monedele din ţările vecine au înregistrat deprecieri mai severe şi că „leul manifestă în continuare rezistenţa cea mai solidă în faţă şocurilor externe”. De asemenea, acesta a dat asigurări că BNR „monitorizează cu mare atenţie evenimentele, foloseşte instrumentarul adecvat pentru ca şocurile provocate să aibă durată scurtă şi intensitate minimă”.
Acesta este un indiciu că BNR a intervenit în piaţa interbancară pentru a tempera presiunea de depreciere, cum, de altfel, observau şi analiştii ING ieri, când spuneau că intervenţiile băncii centrale nu au fost însă agresive. Tocmai lipsa de agresivitate ar putea aduce cursul dincolo de pragul de 4,5/EUR, estimează ING.