Leul se depreciază uşor, din cauza americanilor

Pe fondul declaraţiilor unor oficiali ai FED (trezoreria americană) monedele naţionale din ţările emergente, printre care şi România, au cunoscut o depreciere uşoară în cursul zilei de ieri. Deciziile pe care le-ar putea lua FED pe 21 septembrie au schimbat optica investitorilor, care au început să retragă parte din plasamentele din ţările emergente în aşteptarea unei creşteri de dobândă în SUA.
Economica.net - mie, 17 aug. 2016, 21:02
Leul se depreciază uşor, din cauza americanilor

„Declaraţiile a doi oficiali ai FED şi aşteptarea publicării minutelor Rezervei Federale sunt principalele evenimente care mişcă în această perioadă activele emergente conducând la deprecierea monedelor naţionale din aceste ţări”, a declarat Ciprian Dascălu, economist şef ING Bank. Acesta a arătat că percepţia investitorilor s-a schimbat.

Dacă acum o lună nu se vedea nici o posibilitate de creştere a dobânzii de politică monetară a FED, probabilitatea ca acest lucru să se întâmple anul acesta sau chiar pe 21 septembrie, faţă de perspectivele iniţiale-ca abia în 2017 să vedem prima majorare de dobândă, a crescut de la 0% la 22%.

Pentru România însă riscul unor derapaje ale leului este destul de mic. „Atunci când am avut deprecierea monedei naţionale determinată de cauze externe, cursul de schimb a fost de obicei acomodat de BNR”, precizează Dascălu. Doar alte derapaje fiscale sau politice pe plan intern ar putea antrena o depreciere semnificativă a leului. 

Ieri BNR a cotat un euro la 4,4737 lei, cel mai ridicat nivel din ultima lună. Leul s-a depreciat miercuri cu aproximativ 1,5 bani, plasându-se în trendul înregistrat de celelalte monede din regiune. Zlotul polonez s-a depreciat la 4,2850 zloţi/euro, după ce a deschis la 4,2739 zloţi/euro.Şi forinţul unguresc s-a depreciat uşor la 310,4 forinţi/euro, faţă de nivelul de 309,69 forinţi/euro înregistrat la deschidere.

Te-ar mai putea interesa și
Mecanismul de alertă din UE – Comisia Europeană anunţă bilanţuri aprofundate pentru România şi alte opt ţări în cazul cărora s-au constatat dezechilibre
Mecanismul de alertă din UE – Comisia Europeană anunţă bilanţuri aprofundate pentru România şi alte opt ţări ...
În 2025, vor fi elaborate bilanţuri aprofundate pentru cele nouă state membre în cazul cărora s-au constatat dezechilibre sau dezechilibre excesive în 2024: România, Cipru, Germania, Grecia,......
Alfabetizarea în domeniul inteligenţei artificiale, o necesitate crucială – studiu EY
Alfabetizarea în domeniul inteligenţei artificiale, o necesitate crucială – studiu EY
Premisa că studenţii şi angajaţii din Generaţia Z sunt "nativi AI" este o miză riscantă pentru mediul de afaceri şi ...
România a avut cel mai semnificativ declin din UE al lucrărilor de construcţii, în octombrie – date Eurostat
România a avut cel mai semnificativ declin din UE al lucrărilor de construcţii, în octombrie – date Eurostat
Lucrările de construcţii au scăzut cu 0,8% în Uniunea Europeană şi au crescut cu 0,2% în zona euro în octombrie, ...
Conducerea Șantierului Naval Damen Mangalia anunță disponibilizări semnificative
Conducerea Șantierului Naval Damen Mangalia anunță disponibilizări semnificative
Aproape 300 de angajaţi ai Șantierului Naval Damen Mangalia vor fi disponibilizaţi, a anunţat astăzi, 18 decembrie 2024, ...