Cel mai slab curs din istorie – 4,3783 lei/euro. Ce urmează
De la ora 9:30 la 11:30, leul a câştigat teren faţă de euro şi a ajuns la de la 4,3830 unităţi pentru un euro până la 4,3776 lei pentru un euro. La ora 11:30, euro pierduse 0,18% faţă de leu şi referinţa de închidere din sesiunea anterioară de 4,3870 lei/euro. În acelaşi interval zlotul polonez şi forintul maghiar s-au depreciat substanţial, moneda ungariei ajungând să piardă la un moment dat 0,6% faţă de euro.
Ieri, BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,3672 lei pentru euro şi 3,3478 lei pentru un dolar. A fost al doilea cel mai slab leu din istorie. La 30 iunie 2010, Moneda naţională a atins minimul istoric de 4,3688 unităţi pentru un euro.
Tot ieri, pe piaţa interbancară leul a atins cea mai scăzută valoare din istorie când a ajuns la punctul de 4,3908 unităţi pe euro. Precedentul record data din 28 iunie 2010, când EUR/RON a atins vârful de 4,3795. De altfel în perioada respectivă, leul a atins cea mai scăzută valoare faţă de euro şi la cursul BNR.
Mitroi, CFA: Cursul ar putea reveni la 4,34 – 4,35 lei săptămâna viitoare
Evoluţia cursului leu/euro nu este îngrijorătoare, iar Banca Naţională se va îngriji de presiunea asupra leului, a declarat vineri, pentru AGERPRES, secretarul general al Asociaţiei Analiştilor Financiari (CFA România), Adrian Mitroi.
‘Probabil că există o explicaţie locală legată de discuţiile percepute de investitori, nu foarte favorabile, despre reîntregirea salariilor. Din punct de vedere local cred că este una din explicaţii. Eu cred că este temporar fenomenul. La un moment dat Banca Centrală se va îngriji de această aparentă presiune. Eu cred că săptămâna viitoare o să vedem revenind în jos spre 4,34 – 4,35, probabil’, a spus Mitroi.
ING – Intervalul de variaţie al cursului: 4,32- 4,42 lei/euro
„Dinamica leului este surprinzătoare având în vederea evoluţia statică înregistrată de la începutul acestui an, dar poate nivelul tranzacţionat este mai interesant decât amplitudinea mişcării, leul a pierdut numai 0,5% faţă de euro în ultimele două zile. Motivul acestei mişcări ar putea fi un presupus control mai lax al băncii centrale şi ar putea semnala că leul s-ar putea tranzacţiona într-un interval mai larg – probabil unul între 4,32- 4,42 lei/euro. Nu credem că s-ar putea îndepărta de nivelurile din ultimele luni având în vedere declaraţia viceguvernatorului Popa de acum două luni că leul se află la valoarea corectă când se tranzacţiona în jur de 4,35 lei/euro”, se arată într-o analiză ING Bank, citată de ZF.
Dealerii: BNR a intervenit în piaţă printr-o altă bancă. Volume mari de tranzacţii
„În sfârşit, lucrurile se mişcă pentru EUR/RON. Volumele au fost ieri şi azi de cel puţin patru ori mai mari decât media ultimelor 2-3 săptămâni”, a declarat un dealer pentru Reuters. Un alt dealer crede că banca centrală nu va lăsa leul să se deprecize prea mult faţă de nivelul actual.
BNR a intervenit joi şi vineri prin intermediul unei bănci comerciale pentru a apăra moneda la pragul de 4,39 lei/euro, spun dealerii, lucru de altfel vizibil şi din graficul de evoluţie a perechii EUR/RON.
Nu este un episod de depreciere masivă-analist
Analistul economic Liviu Voinea a declarat, la Romania TV, că nu se aşteaptă la un val de depreciere masivă a monedei naţionale şi că aceste variaţii ale cursului valutar sunt modeste.
“Sunt nişte variaţii relativ mici, e vorbe despre plus/minus 5% de la începutul anului. În ultimii trei ani, cursul a fost aproape fix. Este, probabil, un nivel la care BNR nu intervine, mai lasă să vadă cum evoluează piaţa, dar are un nivel de referinţă pe care îl urmăreşte” a spus Liviu Voinea.
“Nu au existat episoade de depreciere masivă, au putut fi timp de trei-patru zile, după care am avut o intervenţie a Băncii Naţionale. Nici acum nu avem parte de o depreciere masivă, nu vorbim despre o depreciere semnificatică, chiar dacă vorbim despre un maximum istoric” a mai spus analistul.
BNR este mai relaxată faţă de curs şi bine face, dobânda este prioritară – Eureko
Banca Naţională a României /BNR/ este mai relaxată faţă de evoluţia cursului şi bine face, pentru că nivelul dobânzii ar trebui să fie prioritar, fiind cel care poate stimula creşterea economică, a declarat pentru AGERPRES directorul de investiţii al fondului de pensii private Eureko, Radu Crăciun.
„Perspectivele sunt de scădere a dobânzii, iar cursul reflectă şi acest lucru. Oricum, nu sunt motive de stres faţă de evoluţia cursului, deoarece volatilitatea cursului euro/leu este cea mai mică din regiune, dacă ne comparăm cu Polonia, Ungaria şi celelalte state”, a spus analistul financiar, referindu-se la maximul istoric înregistrat vineri de cursul euro/leu.
Crăciun a mai spus că evoluţia cursului în perioada următoare va depinde foarte mult de contextul regional şi internaţional, în timp ce contextul macroeconomic intern ar trebui să sprijine moneda naţională, pentru că „nu sunt excese”, chiar dacă apropierea alegerilor reprezintă un factor de risc.
În opinia directorului de investiţii al Eureko, este foarte puţin probabil ca cursul să treacă de 4,5 lei/euro.