Leul se prăbuşeşte pe interbancar. Cursul a urcat la 4,6460 lei/euro

Cursul de schimb a urcat la un maxim istoric de 4,6460 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de marţi, într-o piaţă cu volume foarte reduse de tranzacţionare şi în care ordinele de cumpărare de euro au continuat să ridice cotaţiile.
Economica.net - mar, 24 iul. 2012, 07:25
Leul se prăbuşeşte pe interbancar. Cursul a urcat la 4,6460 lei/euro

La deschidere euro a fost cotat la 4,6370 – 4,6400 lei/euro, niveluri similare ultimelor cotaţii de luni.

Ulterior, rata de schimb a început să urce uşor şi cotaţiile au ajuns la 4,6450 – 4,6460 lei/euro.

Cel mai înalt nivel tranzacţionat a fost de 4,6460 lei/euro, astfel că paritatea a stabilit un nou maxim istoric pe piaţa interbancară. Precedentul record a fost atins în a doua jumătate a şedinţei de luni, când cursul a fost la 4,6400 lei/euro.

După ce a fost atins noul record, cursul a scăzut uşor, astfel că la scurt timp după ora 10:00 euro era cotat la 4,6400 – 4,6425 lei.

„Volumele sunt foarte reduse, iar singura direcţie a cursului este în sus din cauza tensiunilor politice”, a afirmat un dealer.

Din 3 iulie, când tensiunile politice au început să se amplifice, pe piaţa interbancară leul a scăzut cu 4,2% în raport cu euro, iar cotaţiile au început să depăşească record după record.

Referinţele publicate luni de Banca Naţională a României (BNR) pentru euro şi dolar au urcat la noi maxime istorice, de 4,6009 lei/euro şi respectiv 3,7999 lei/dolar.

Leul s-a depreciat abrupt în ultimele trei săptămâni, cu 3,4% la nivelul referinţei, deşi banca centrală a intervenit în piaţă pentru a limita căderea monedei naţionale. Percepţia jucătorilor a fost şi continuă să fie afectată de turbulenţele politice, care au avut ecouri internaţionale.

Cotaţia de referinţă de luni indică o scădere a leului cu 6,5% faţă de euro comparativ cu rata de schimb de la finele anului trecut. Ultima cotaţie din 2011 a fost de 4,3197 lei/euro.

Totodată, în raport cu dolarul, moneda naţională a pierdut 13,8% comparativ cu finele anului trecut, de la 3,3393 unităţi.

Cursul pentru franc a urcat de la 3,8173 lei/franc la 3,8314 lei/franc, reprezentând maximul pentru ultimele 11 luni. O rată oficială mai ridicată a fost înregistrată la 12 august 2011, când francul a fost cotat la 3,8926 lei.

Dobânzile afişate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi au urcat marţi la 5% – 5,25% pe an, de la nivelurile de luni de 0,91% – 1,38% pe an. Creşterea este determinată de băncile care au început să constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR în noua perioadă de rezervă care a început marţi. După creşterea de marţi, dobânzile s-au apropiat din nou de rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...