Lewis, EXIM Bank: România are capacitatea instituţională de a gestiona şi reglementa construcţia şi operarea proiectelor complexe de energie nucleară

România are un cadru de reglementare bine pus la punct şi are capacitatea instituţională de a gestiona şi reglementa designul, construcţia şi operarea unor proiecte complexe de energie nucleară, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Reta Jo Lewis, preşedinta EXIM Bank SUA.
AGERPRES - joi, 07 sept. 2023, 12:48
Lewis, EXIM Bank: România are capacitatea instituţională de a gestiona şi reglementa construcţia şi operarea proiectelor complexe de energie nucleară

„România are un cadru de reglementare bine pus la punct şi are capacitatea instituţională de a gestiona şi reglementa designul, construcţia şi operarea unor proiecte complexe de energie nucleare. Vedem acest lucru în funcţionarea sigură a Unităţilor 1 şi 2 de la Cernavodă în ultimele două decenii şi jumătate. Credem că România are un interes geopolitic în a menţine în funcţiune un parc sigur de centrale nucleare, în special având în vedere că evoluţiile recente din Rusia par să aibă implicaţii pe termen lung asupra livrărilor de energie ale României în regiune. România este membră şi semnatară a mai multor convenţii nucleare, inclusiv Convenţia de la Viena şi Convenţia privind compensaţiile suplimentare pentru daune nucleare. EXIM consideră că factorii de mai sus sunt de o importanţă critică în orice finanţare nucleară pe care o subscrie”, a explicat Reta Jo Lewis.

Aceasta a subliniat că, în noiembrie 2022, Export-Import Bank of the United States (EXIM) a emis două scrisori de intenţie cu o valoare totală de trei miliarde de dolari pentru exporturi americane ce vor fi utilizate pentru proiectul centralei nucleare de la Cernavodă şi, în data de 16 mai, a emis o nouă scrisoare de intenţie pentru Fluor şi NuScale, în valoare totală de trei miliarde de dolari, pentru proiectul reactorului modular mic de la Doiceşti, România.

„Scrisorile de intenţie indică disponibilitatea de a considera finanţarea unei anumite tranzacţii de export, însă finanţarea pentru aceste potenţiale tranzacţii nu a fost aprobată de Consiliul Director de la EXIM. Suntem nerăbdători să continuăm să avansăm cu aceste potenţiale oportunităţi de finanţare”, a precizat oficialul EXIM.

Ea a mai menţionat că instituţia pe care o conduce recunoaşte rolul central pe care energia nucleară îl va avea nu doar pentru tranziţia energetică globală, dar, mai larg, pentru securitatea energetică şi că, în acest context, EXIM rămâne angajată să îşi aducă contribuţia la acoperirea golurilor de finanţare pentru a se asigura că aceste proiecte sunt finalizate.

„Suntem nerăbdători să colaborăm cu companii care sunt în spatele unor tehnologii nucleare inovatoare, inclusiv noua generaţie de reactoare convenţionale mari, cât şi reactoare modulare mici. În cadrul oricărei finanţări, EXIM efectuează o procedură de due diligence amănunţită asupra aspectelor tehnice, juridice şi financiare pentru a evalua siguranţa, impactul asupra mediului, avantajele tehnice şi fezabilitatea financiară a oricărui proiect pe care îl finanţăm”, a spus Reta Jo Lewis.

Aceasta a semnalat că EXIM are o îndelungată istorie cu România, iar proiectele propuse vor permite agenţiei să continue eforturile în sectorul vital al energiei.

„Suntem încântaţi să vedem cum aceste potenţiale tranzacţii în domeniul energiei nucleare avansează. România are un organism de reglementare în domeniul nuclear cu o experienţă de decenii în reglementarea proiectelor din domeniul energiei nucleare, cum sunt cele două reactoare existente la Cernavodă. EXIM a lucrat cu compania românească de utilităţi SNN în trecut şi, în urmă cu două decenii, a furnizat finanţare pentru reactorul 2 de la Cernavodă. Suntem, de asemenea, încântaţi să continuăm cooperarea strategică dintre SUA şi România demarată de preşedintele Bill Clinton în urmă cu peste 25 de ani”, a punctat preşedinta EXIM.

Reta Jo Lewis a mai afirmat că a venit la Bucureşti ca parte a unei delegaţii americane, condusă de trimisul special al preşedintelui SUA pentru climă, John Kerry, şi asistentul secretarului de stat al SUA pentru resurse energetice, Geoffrey Pyatt, pentru a continua consolidarea relaţiilor comerciale dintre SUA şi România, dar şi pentru a avansa eforturile în sectorul crucial al energiei.

„În ultimii 50 de ani, EXIM şi-a folosit instrumentele financiare pentru a susţine locurile de muncă din SUA şi a facilita exportul de reactoare nucleare, componente şi tehnologii avansate către ţări din întreaga lume. Agenţia este nerăbdătoare să fie implicată în eforturile de relansare a acestei industrii şi de creare de noi locuri de muncă, nu doar în SUA, ci şi în ţările partenere”, a precizat oficialul american.

Potrivit acesteia, EXIM are o istorie îndelungată cu România şi caută în mod activ noi tranzacţii prin care să poată sprijini exportatorii americani şi să promoveze oportunităţi economice comune între SUA şi România, fiind interesată de afaceri în aproape toate sectoarele.

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...