El s-a referit la documentul elaborat la Summit – ‘Bucharest Guideline’ – care trasează o serie de linii de acţiune pentru viitor.
‘Am venit la Bucureşti şi am fost de acord să publicăm un program – Guideline – în ceea ce priveşte cooperarea între China şi Europa Centrală şi de Est. Acest program – Guideline – urmează trei principii, şi anume: egalitate, respect reciproc şi tratament egal, câştig comun şi dezvoltare comună. Cooperarea dintre China şi Europa Centrală şi de Est merge în aceleaşi sens cu relaţiile China – UE. (…) Putem să spunem că cooperarea China – Europa Centrală şi de Est constituie o parte importantă, o componentă a relaţiilor China-UE, fiindcă multe ţări din acest spaţiu sunt membre ale UE. Această cooperare cu regiunea dumneavoastră este benefică pentru aprofundarea parteneriatului amplu de cooperare dintre China şi UE, este favorabil procesului de integrare europeană, este favorabilă pentru dezvoltarea către vest a Republici Populare Chineze, este favorabilă dezvoltării echilibrate a UE şi este favorabilă şi pentru politica îndreptată spre Est a Europei. Avem interese de convergenţă comune’, a spus premierul chinez.
El a pledat pentru o lume multipolară, pentru diversificarea culturală, susţinând că acest lucru ar favoriza ‘o ambianţă internaţională stabilă şi paşnică’.
‘De aceea, această cooperare are o semnificaţie deosebită din punct vedere politic şi economic. Acum este important să depunem eforturi comune ca să traducem programul nostru în realităţi, să implementăm consensul, ca această reuniune să aibă mai multe rezultate vii. Cu domnul prim-ministru Ponta am decis în comun să înceapă grupul de lucru asupra infrastructurii de cooperare chino-române şi acum am avut rezultate’, a afirmat Li Keqiang.
El a subliniat că unul dintre obiectivele reuniunii de la Bucureşti este facilitarea contactelor între întreprinderile din China şi din Europa Centrală şi de Est, pentru ca acestea să aibă o ‘cooperare complementară’ reciproc avantajoasă.
‘Scopul nostru este de a îndruma întreprinderile noastre să se cunoască reciproc (…), autorităţile să creeze o ambianţă bună pentru cooperarea între întreprinderi. Putem să afirmăm că colaborarea noastră este o colaborare ‘1+16′, dar rezultatul este mult mai mare decât 17. Această cooperare este favorabilă şi cooperării dintre China şi UE. Relaţiile China – Europa Centrală şi de Est se bazează pe respect reciproc şi egalitate. Vom continua acest principiu în procesul de colaborare cu dumneavoastră, ca parteneriatul nostru să fie şi mai strâns’, a spus oficialul chinez.
Li Keqiang efectuează o vizită oficială la Bucureşti în perioada 25-28 noiembrie, luând parte la Summitul China – Europa Centrală şi de Est.