Liber la importurile de organisme modificate genetic. Parlamentul UE a respins introducerea interdicţiilor naţionale

Parlamentul European a respins proiectul de lege prin care  fiecare stat membru UE ar fi avut libertatea să restricționeze sau să interzică vânzarea sau utilizarea pe teritoriul său a unor alimente umane sau animale bazate pe organisme modificate genetic (OMG) aprobate de UE.
Alina Stanciu - mie, 28 oct. 2015, 14:26
Liber la importurile de organisme modificate genetic. Parlamentul UE a respins introducerea interdicţiilor naţionale

Statele membre nu vor putea restricţiona sau interzice vânzarea sau utilizarea pe teritoriul său a unor alimente umane sau animale bazate pe organisme modificate genetic (OMG) aprobate de UE. Acesta este mesajul pe care l-au transmis astăzi, 28 octombrie, europarlamentarii prin votul negativ pe care l-au dat proiectului de Regulament prin care se dorea acordarea unei mai mari autonomii statelor membre în această problemă delicată. 

„Votul de azi a dat un semnal clar Comisiei Europene. Această propunere ar putea să dea peste cap tot ceea ce s-a realizat cu piața unică și uniunea vamală”, a spus raportorul Giovanni La Via ale cărui recomandări de a respinge propunerea au fost aprobate cu 577 de voturi la 75 și 38 de abțineri. „În ultimele luni, au fost exprimate serioase îngrijorări privind lipsa unui studiu de impact, privind compatibilitatea propunerii cu piața unică și aplicabilitatea ei în realitate. Nu a existat nicio evaluare a posibilelor consecințe sau a altor posibile opțiuni”, a mai spus el.

Citeşte şi Noi restricţii în cazul organismelor modificate genetic. Romania decide dacă le mai importă sau nu

Lege inaplicabilă

De asemenea, deputaţii şi-au exprimat  îngrijorarea că această lege ar putea fi inaplicabilă sau că ar putea duce la reintroducerea unor verificări la granițele dintre statele care susțin și cele care se opun OMG-urilor. „Cred că această propunere ar putea avea consecințe negative asupra agriculturii din UE, care este dependentă de suplimentele de proteine provenite din surse de organisme modificate genetic. Ar putea avea efecte negative indirecte asupra importurilor. Și, în cele din urmă, există îngrijorări că această propunere nici nu ar putea fi aplicată de fapt pentru că nu există controale la granițele din UE”, a conchis el.

Propunerea, care ar modifica legislația UE existentă pentru a le permite statelor membre să restricționeze sau să interzică utilizarea pe teritoriile lor a unor alimente umane sau animale bazate pe organisme modificate genetic (OMG) aprobate de UE, a fost depusă de Comisie la 22 aprilie 2015.

 

Proiectul va ajunge pe masa Consiliului Miniştrilor

Comisia a sugerat că această propunere ar trebui modelată pe o altă lege UE, privind OMG-urile destinate cultivării, care a intrat în vigoare în aprilie 2015. Aceasta le permite statelor membre să interzică cultivarea organismelor modificate genetic aprobate de UE pe teritoriul lor. Însă cultivarea acestor organisme are loc doar pe teritoriul unui stat membru, în timp ce comercializarea lor traversează granițele, ceea ce înseamnă că o interdicție națională de „comercializare și utilizare” ar putea fi dificil sau imposibil de aplicat fără a reintroduce verificări la graniță a importurilor.

Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară Vytenis Andriukaitis a spus că propunerea nu va fi retrasă de Comisia Europeană, dar va fi discutată de Consiliul de Miniștri.

Ce înseamnă acest lucru pentru România

Din momentul aderării României la UE, ţara noastră a fost invadată practic de şroturi modificate genetic venite din statele non-UE. Aceasta pentru că ţara noastră a trebuit să se supună regulamentelor UE şi să renunţe la cultivarea soiei modificate genetic. A putut însă să producă porumb modificat genetic  MON 810, singurul acceptat la cultivare pe teritoriul comunitar.

Economic vorbind, pentru români ar fi astfel mai bine să poată produce decât să importe, fapt punctat şi prin poziţia ofiacială a ţării noastre. România alături de Spania, Slovacia şi Cehia sunt singurele state UE care au anunţat că sunt de acord să cultive porumbul MO 810 pe teritorul lor şi îl şi cultivă. Sunt însă state precum Irlanda, o parte din Marea Britanie, Suedia, Finlanda unde aceste plante nu sunt interzise spre cultivare, dar nici nu există astfel de culturi. 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Autonom Services a plasat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni, în valoare de 30 de milioane de euro
Autonom Services a plasat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni, în valoare de 30 de milioane de euro
Autonom Services S.A. a realizat cu succes cea de-a treia emisiune de obligaţiuni în cadrul unui plasament privat în valoare de 30 de milioane de euro....
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână ...
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...