Liber la vânzările sub preţul de achiziţie. Promoţiile vor putea fi mai uşor de organizat
Consiliul Concurenţei se gândeşte la varianta eliminării interdicţiei privind vânzarea în pierdere, restricţie impusă prin legislaţia privind comercializarea produselor şi serviciilor din piaţă. Măsura, spune preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu,i-ar ajuta pe retaileri care au semnalat faptul că această prevedere le creează dificultăţi în derularea activităţii „Interdicţia vânzării în pierdere este o prevedere introdusă de la începutul anilor 90. Noi am vrea să propunem să fie scoasă. Este o intervenţie nejustificată în piaţă. Cred că are o logică , poate avea în 90, când statului îi era frică de evaziunea fiscală. Să nu zică cinena că am dat 100 de lei pe marfa asta, dar am vândut-o cu 5 lei. Dar ţara a mai avansat, instituţiile statului s-au întărit, iar ANAF şi-a întărit capacitatea. Ce rost are să introduci astfel de restricţii care nu îşi mai are rostul în economie?” a declarat pentru ECONOMICA.NET Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Potrivit acestuia, antreprenorii ar trebui să fie liberi să îşi conducă cum doresc business-ul, chiar dacă acest lucru înseamnă să îşi pună adaosuri comerciale foarte mari sau să vândă în pierdere. „Mecanismul de verificare sancţionare nu sunt foarte bine puse la punct, dar sunt companii care se plâng că le creează dificultăţi în derularea activităţii”, a precizat Chiriţoiu, conform căruia evaziunea fiscală pe acest segment există, dar ANAF şi-a întărit capacitatea pentrua depista astfel de cazuri.
Interdicţia privind vânzarea în pierdere este stipulată în ordonanţa privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă (99/2000) caqre a intrat în vigoare de la 1 ianbuarie 2001. Potrivit OUG, „sste interzis oricărui comerciant să ofere sau să vândă produse în pierdere, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 16 lit. a) -c), e)-i), precum şi în cazul produselor aflate în pachete de servicii. Prin vânzare în pierdere, în sensul prezentei ordonanţe, se înţelege orice vânzare la un preţ egal sau inferior costului de achiziţie, astfel cum acesta este definit în reglementările legale în vigoare”
Se poate vinde în pierdere, conform legii, în cazul vânzărilor de lichidare; vânzărilor efectuate în structuri de vânzare denumite magazin de fabrică sau depozit de fabrică, vânzări ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului, după ce evenimentul a trecut şi este evident că produsele respective nu mai pot fi vândute în condiţii comerciale normale;vânzarea produselor cu caracteristici identice, ale căror preţuri de reaprovizionare s-au diminuat.