Liberalizarea pieţei farmaciilor poate duce la dispariţia unor unităţi – Asociaţia Distribuitorilor
El a afirmat că într-o piaţă reglementată de stat desfiinţarea unui singur aspect legat de funcţionarea unui segment al lanţului farmaceutic nu poate aduce beneficiile scontate. Popescu a atenţionat că în sectorul farmaceutic concurenţa este deja foarte ridicată, iar profitul farmaciilor a scăzut în ultima perioadă.
Preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor a spus că legislaţia majorităţii statelor europene include criterii de acces pe piaţa farmaceutică de ordin demografic, geografic sau de proprietate, scrie Agerpres.
Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a afirmat că piaţa farmaceutică trebuie liberalizată şi că se va regla în funcţie de cerere şi ofertă.
Referindu-se la taxa clawback, reprezentantul APMGR Laurenţiu Mihai a spus că deja au fost disponibilizate 200 de persoane din industria medicamentelor generice.
‘Prin clawback-ul diferenţiat s-ar putea vorbi de eliminarea unei discriminări. 200 de persoane din industria medicamentelor generice deja au fost disponibilizate. Cerem o mai mare transparenţă în modul în care este calculat de către CNAS acest procent. Ultima modificare a OUG face şi mai puţin transparent modul de calcul. Nu există niciun vânzător de medicamente care să aibă creşteri semnificative’, a spus Laurenţiu Mihai.