Libertatea de expresie pe internet la nivel global, în scădere în lume din cauza Rusiei – Freedom House

Rusia a făcut ca libertatea de expresie pe internet să scadă la nivel global, se arată într-un raport transmis marţi de ONG-ul american Freedom House, care notează totuşi o îmbunătăţire pentru multe alte ţări, potrivit AFP.
AGERPRES - mar, 18 oct. 2022, 09:46
Libertatea de expresie pe internet la nivel global, în scădere în lume din cauza Rusiei - Freedom House

Pentru al 12-lea an consecutiv, libertatea pe internet a scăzut la nivel global, precizează organizaţia neguvernamentală, care pune acest lucru pe seama condiţiilor care se degradează în principal în Rusia, dar şi în Myanmar, Sudan şi Libia.

„Invazia rusă din Ucraina a slăbit libertatea online nu numai în Rusia şi Ucraina, dar şi în întreaga lume”, a spus Allie Funk, co-autoare a raportului.

Nota Rusiei a scăzut cu şapte puncte în acest an, un minim istoric pentru această ţară, în special din cauza blocării site-urilor şi a reţelelor sociale de către Kremlin, care încearcă să cenzureze orice contestare a „operaţiunii sale militare speciale” din Ucraina.

Dincolo de acest lucru şi privind restrospectiv, a adăugat Allie Funk, situaţia mondială „este mult mai bună decât înainte”.

Din cele 70 de ţări analizate, 26 au făcut progrese, subliniază acest raport anual, şi în special Gambia, ieşită de puţin timp din 20 de ani de dictatură, şi Zimbabwe, cu o lege recent privind protecţia datelor.

„În ultimii trei sau cinci ani, chestiunea drepturilor omului online a primit o mare atenţie, de la guverne democratice care investesc în libertatea online la companii tehnologice, dintre care unele încep să abordeze aceste probleme”, a spus Allie Funk, directoare de cercetare la Freedom House.

Însă lucrurile nu sunt bune peste tot, avertizează ONG-ul, precizând că China are cea mai mică notă în acest clasament.

Raportul evidenţiază cenzura severă a Beijingului asupra politicilor sale împotriva COVID-19, în jurul Jocurilor Olimpice de Iarnă şi asupra controversei afirmaţiilor starului de tenis Peng Shuai, dispărută un timp după acuzaţii de violenţe sexuale împotriva unui fost lider chinez.

Conform Freedom House, viitorul internetului şi al drepturilor digitale va fi determinat de o mână de state care ar putea schimba direcţia spre mai multă sau mai puţin libertate online, ca Brazilia sau Nigeria, care pentru moment au un bilanţ amestecat.

„Eventuale progrese în aceste ţări ar putea asigura viitorul unui internet liber şi deschis, însă aceste state s-ar putea alătura de asemenea regimurilor autoritare care favorizează o suveranitate digitală mai mare”, atrage atenţia raportul.

Te-ar mai putea interesa și
Program de guvernare PSD – PNL – minorități: Autostradă de la Marea Neagră către Europa Centrală, finalizată până în 2028
Program de guvernare PSD – PNL – minorități: Autostradă de la Marea Neagră către Europa Centrală, finalizată ...
Programul de guvernare propus de către PSD - PNL - minorități vizează finalizarea până la sfârșitul anului 2028 a legăturii rutiere rapide dintre Marea Neagră și Europa Centrală. Mai......
Grecia a început testele la o nouă centrală electrică mare pe gaze, aproape de granița cu Bulgaria
Grecia a început testele la o nouă centrală electrică mare pe gaze, aproape de granița cu Bulgaria
Thermoilektriki Komotinis, o centrală electrică de ultimă generație cu ciclu combinat de gaze cu o capacitate de 877 ...
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Lotul 1 se deschide azi la ora 16:00
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Lotul 1 se deschide azi la ora 16:00
Lotul 1 Dumbrava - Mizil al A7 Ploiești - Buzău va fi dat în trafic luni la ora 16:00, potrivit unor informații transmise ...
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
Valoarea totală a ajutoarelor de stat aprobate în România a atins, în perioada 2019-2023, suma de 1,3 miliarde euro, ...