„În cadrul Liberty Technology Park Cluj ne preocupăm permanent de tehnologii inovative, iar mașinile electrice sunt calea către un viitor mai sigur pentru noi toți. Reducerea și renunțarea treptată la combustibilul mineral trebuie să devină o prioritate pentru societatea contemporană. Soluțiile alternative de alimentare a mijloacelor de transport vor reduce semnificativ poluarea”, a declarat Ion Sturza, Chairman of the Board, Liberty Technology Park Cluj.
Priza a fost livrată de către Siemens, de altfel o premieră pentru companie pe piața locală, și poate încărca o mașină electrică în circa 2 ore.
“Electromobilitatea este mai mult decât o tendință a societații moderne – este una dintre cele mai importante tehnologii sustenabile ale prezentului. Siemens livrează pentru prima dată în România un astfel de dispozitiv de încărcare, chiar în Cluj-Napoca, oraș unde compania este prezentă încă din 1923”, a declarat George Costache, CEO Siemens Romania.
O mașină electrică obișnuită parcurge între 100 și 480 de kilometri după o încărcare, însă tehnologia evoluează rapid și în acest domeniu. Autonomia unei mașini electrice va putea ajunge la 2.000 km, la o singură încărcare.
La inaugurarea stației de încărcare au fost prezenți și reprezentanții Automobile Bavaria Group, realizându-se o demonstrație cu noul model BMW i3.
La ora actuală, în România circulă aproximativ 130 de mașini electrice, însă numărul acestora s-ar putea dubla, în condițiile în care Ministerul Mediului oferă, din aprilie 2015, o subvenţie în valoare de 20.000 de lei (circa 4.500 de euro) la achiziţia unui autoturism electric. În plus, ministerul are în plan o sesiune de finanţare pentru amplasarea de prize pentru alimentarea maşinilor electrice, de la circa 50 în prezent, la 10.000.