Libocor, BRD: Legea dării în plată şi cea a conversiilor creditelor în franci vor dispărea cam de Mărţişor
Am îndrăzneala să fac o predicţie: cred că cele două legi vor dispărea exact cum au apărut, după ce întreaga tevatură politică se va fi încheiat. Mai în glumă, mai în serios, cam de Mărţişor. Rămâne de văzut dacă mă înşel sau nu. Dar dacă mă voi înşela, ceea ce nu cred, nu pot să vă spun decât că trebuie să ne pregătim bine de astfel de ghiduşii, pentru că nu le pot spune altfel. Îmi pare rău pentru tehnicienii, avocaţii care au susţinut tehnic aceste iniţiative, dar sunt în eroare maximă. Dacă au senzaţia că societatea a rămas la fel ca în ’91, se înşeală. Avem două opţiuni: fie ne respectăm reciproc, fie ne batem joc unii de alţii’, a subliniat Libocor în cadrul unei conferinţe referitoare la riscul de ţară.
Potrivit acestuia, ‘populismul este un factor de risc extrem, urmat de inconştienţa din punctul de vedere al modului în care este tratat un cadru legal existent, adoptat de curând, echivalent cu ceea ce există acolo unde ne dorim să mergem, şi efectele lui’.
Libocor a menţionat că se referă la ‘cele două legi celebre’, însă nu a vrut să insiste prea mult asupra lor. ‘Nu vreau să insist pentru că, până la urmă, câinii latră ursul merge. Aşa e la noi, din păcate’, a mai spus economistul şef al BRD.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 248 de voturi ‘pentru’, proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni.
Potrivit proiectului de lege, creditele în franci elveţieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului. Conversia se realizează prin act adiţional. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credinţe şi diligenţele profesionale, astfel încât obligaţiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator.
Vicepreşedintele Comisiei juridice, Ciprian Nica, a arătat că proiectul spune de asemenea că, ‘la cererea consumatorilor, băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elveţieni pot să revină la contractul în franci elveţieni şi vor efectua conversia în condiţiile prezentei legi’ iar ‘sumele pe care creditorul le-ar fi încasat în plus de la împrumutat în perioada scursă de la data efectuării conversiei din franci elveţieni în lei sau euro, conform ofertei băncii, până la data încheierii noului act adiţional pentru conversie efectuată se calculează conform contractului de credit’.
Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.