‘Chiar dacă vorbim de un deficit bugetar mai mic, de un deficit de cont curent mai mic, de o inflaţie în scădere, de o datorie publică sub pragul Maastricht, observăm că avem la îndemână mai multe resurse de finanţare insuficient folosite. (…) Canalul fondurilor europene este aproape neutilizat în cazul României. Absorbţia curentă la nivelul iunie 2014 este de 36,03%, adică circa o treime din totalul de 19,2 miliarde de euro. (…) Circa 12 miliarde de euro din fonduri europene nefolosite trebuie valorificate, aceste surse pot să constituie acel impuls exogen care să scoată economia dintr-un cerc vicios’, a explicat Libocor.
În opinia sa, chiar dacă, la nivel de cifre, România stă bine în privinţa convergenţei nominale către zona euro, în privinţa convergenţei reale, paşii făcuţi sunt absolut insuficienţi.
‘Momentan, pare că suntem într-un cerc virtuos, din punct de vedre al cifrelor, cel puţin în ceea ce priveşte convergenţa nominală, convergenţa reală pare, însă, să nu confirme întru totul. Ceea ce demonstrează fragilitatea cercului virtuos în care se pare că am intrat’, a mai spus Libocor.