Libra Bank estimează că inflația în 2025 va fluctua peste marginea superioară a intervalului țintă de 3,5% și că BNR ar putea să scadă dobânda de referință a doua jumătate a anului

Libra Internet Bank și-a prezentat astăzi estimările privind evoluția inflației în 2025, precum și așteptările referitoare la viitoarele mutări pe care le va face Banca Națională a României pe parcursul acestui an.
Cristian Negrei - mie, 15 ian. 2025, 18:58
Libra Bank estimează că inflația în 2025 va fluctua peste marginea superioară a intervalului țintă de 3,5% și că BNR ar putea să scadă dobânda de referință a doua jumătate a anului

Banca și-a transmis previziunile la scurt timp după decizia BNR de menținere a dobânzii de politică monetară la 6,50%, și a păstrării totodată a nivelurile dobânzilor la facilitatea de depozit și credit la 5,50% și respectiv 7,50%, măsuri pe care Libra le-a prognozat.

Libra se așteptă ca inflația să fluctueze pe parcursul anului 2025 peste marginea superioară de 3,5% a intervalului țintă de inflație (2,5%±1pp). Riscurile la adresa inflației se mențin destul de ridicate pentru perioada următoare, iar acestea derivă în general din: i) creșterea semnificativă a salariilor și pensiilor pe parcursul anului trecut în contextul menținerii unei oferte reduse, inclusiv a celei de natură alimentară având în vedere anul agricol slab 2024, ii) din ridicarea plafoanelor la energie începând cu 1 aprilie a.c și, nu în ultimul rând, iii) din procesul de consolidare fiscală și modul de implementare a acestuia.

Potrivit analiștilor Libra, Banca Națională a României va menține un nivel de precauție ridicat. În condițiile în care măsurile incluse în planul de consolidare fiscală dau rezultate fără să creeze presiuni inflaționiste suplimentare și inflația va reuși să reintre pe un trend descendent cert în partea a doua a acestui an, este posibil ca BNR să reducă dobânda cu 0,5 puncte procentuale.

Libra se așteptă ca dobânzile ROBOR să fluctueze puțin în perioada următoare, în condițiile menținerii dobânzii de politică monetară, iar scăderea indicelui IRCC în primele două trimestre din acest an va fi efectul celor două reduceri de dobândă de politică monetară pe care banca centrală le-a operat în lunile iulie și august 2024.

 

Principalele mesaje din comunicatul BNR comsemnate de Libra

1. Creșterea ratei inflației în ultimul trimestru din 2024 a fost cauzată în principal de scumpirea carburanților în urma aprecierii dolarului american și mai puțin de avansul prețurilor la alimente ca urmare a secetei. În același timp, inflația CORE2 ajustată a rămas la un nivel de 5,6% în ultimele trei luni ale anului trecut, întrerupându-și tendința descendentă.

2. Avansul anual al PIB a urcat la 1,2% în trimestrul al III-lea din 2024, în condițiile temperării ritmului de creștere a consumului gospodăriilor care a rămas totuși unul alert, a pierderii rapide de viteză a formării brute de capital fix și a atenuării contribuției negative generate de exportul net, contracția importurilor de bunuri și servicii fiind mai amplă decât cea a exporturilor.

3. Creditul neguvernamental a accelerat anual la 8,8% în noiembrie 2024, de la 8,4% în septembrie, fiind susținut în principal de creditele în lei acordate populației.

4. Incertitudinile și riscurile identificate de banca centrală continuă să se refere în principal la politica fiscală și de venituri, în contextul planului de măsuri fiscal-bugetare, la evoluțiile de pe piața muncii și salariilor, și ale prețului energiei și alimentelor, la capacitatea de absorbție a fondurilor europene și la tensiunile geopolitice din Ucraina și Orientul Mijlociu.

Te-ar mai putea interesa și
ROBOT Industries lansează aparatul de curățenie CleanX R3 5-IN-1 AI Cleaning Robot
ROBOT Industries lansează aparatul de curățenie CleanX R3 5-IN-1 AI Cleaning Robot
Compania românească ROBOT Industries anunță lansarea noii linii de roboți de curățenie cu AI integrat CleanX R3 5-IN-1 AI Cleaning Robot. ...
Nou regulament impus bancherilor din Belgia. Vor trebui să jure că-și vor face meseria în mod corect
Nou regulament impus bancherilor din Belgia. Vor trebui să jure că-și vor face meseria în mod corect
Mii de bancheri din Belgia vor trebui să promită că îşi vor face treaba în mod onest, într-un moment în care ţara ...
Preluarea E.On Energie de către MVM. Ministerul Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine, sunt invocate legăturile ungurilor cu rușii
Preluarea E.On Energie de către MVM. Ministerul Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine, sunt ...
Ministerul Energiei anunță că a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD) în legătură ...
CFR Călători primește încă 12 rame Alstom. ARF a atribuit al treilea pachet de trenuri noi
CFR Călători primește încă 12 rame Alstom. ARF a atribuit al treilea pachet de trenuri noi
CFR Călători a câștigat al treilea pachet de 12 rame, atribuit de ARF, din cadrul comenzii de 37 de trenuri către Alstom. ...