Totodată, banca şi-a extins cu o treime baza de clienţi şi a înregistrat o valoare a activelor de 9,59 miliarde lei, în creştere cu 31% faţă de anul precedent (7,32 miliarde lei), scrie Agerpres.
„Ne pricepem foarte bine să identificăm soluţiile potrivite pentru clienţii din domeniile în care suntem specializaţi, ceea ce contribuie decisiv la evoluţia băncii. Pilonii noştri principali de creştere rămân strategia de nişă, grija faţă de clienţi şi de angajaţii proprii, alături de încrederea deplină din partea clienţilor, partenerilor şi a investitorilor. În condiţiile în care nevoia generală de siguranţă şi sprijin este în creştere, Libra Internet Bank reprezintă o opţiune rapidă şi sigură. Suntem, în mod constant, un performer al sistemului bancar şi un finanţator important al economiei”, a declarat Emil Bituleanu, director general al Libra Internet Bank.
Banca a înregistrat anul trecut un profit net de 181,14 milioane lei şi un sold al creditelor nete de 5,44 miliarde lei, cu peste 17% mai mult decât în 2020 (4,63 miliarde lei). În acelaşi timp, soldul surselor atrase de bancă a fost de 7,78 miliarde lei, cu peste 21% mai mult faţă de anul anterior (6,41 miliarde lei), iar rata creditelor neperformante (credite neperformante/credite) s-a situat în jurul valorii de 1,9%.
Libra Internet Bank, membră a grupului american de investiţii New Century Holdings, este una dintre cele mai dinamice bănci din România în ultimii ani, fiind specializată în domenii precum profesiile liberale, dezvoltatorii imobiliari şi agribusiness-ul. Banca acordă o atenţie deosebită tehnologiei moderne şi parteneriatelor cu fintech-urile.