Libra Internet Bank se așteaptă ca inflația să rămână peste peste marginea superioară de 3,5% a intervalului țintă în cea mai mare parte din anul viitor

12 12. 2024
Libra

Potrivit analizei economiștilor de la Libra, traiectoriile inflației și PIB vor fi în mod cert influențate de procesul de consolidare bugetară pe care România va trebuie să-l înceapă în 2025.

Momentul începerii și modul de implementare al acestuia vor trebui clarificate în perioada următoare. În aceste condiții, ne așteptăm la o reducere a dobânzii cheie de 0,5 puncte procentuale în partea a doua a anului viitor, dacă traiectoria inflației se stabilizează, cu tendințe de încetinire pe finalul anului 2025.

Pentru acest sfârșit de an, Libra Bank observă că rata anuală a inflației a urcat la 5,1% în noiembrie, de la 4,7% în luna anterioară, presiunea de creștere venind din partea produselor nealimentare care s-au scumpit cu peste 0,6% față de octombrie, aici atrăgând în mod particular atenția creșterile de preț lunare alerte la electricitate (+3,4%) și gaze naturale (+1%). Evoluția recentă a inflației indică șanse destul de mari ca inflația să încheie anul 2024 la un nivel de peste 5%.

Inflația de bază CORE2(1) ajustat a rămas aproape neschimbată, la 5,6%, în noiembrie a.c., existând totuși o tendință de creștere de foarte mică amplitudine față de luna anterioară. În structură, avansul anual al prețurilor de consum în luna noiembrie a fost generat în cea mai mare măsură de componenta ”non-core”, în special carburanți, energie, fructe și ouă, în timp impactul inflației de bază a fost redus, în contextul în care tendința anuală ascendentă a unor prețuri la alimente (exclusiv LFO) a fost temperată de încetinirea creșterilor de preț la produsele nealimentare și servicii.

Prețul alimentelor a crescut la nivel anual până la 5,1% în noiembrie, de la 4,7% în octombrie, efectul de bază acționând în mod nefavorabil de această dată, în timp ce prețul serviciilor a continuat să-și reducă timid dinamica anuală la 7,6%, de la 7,7% în luna anterioară. Trebuie remarcat, totuși, în cazul serviciilor că au existat și în noiembrie o serie de scumpiri semnificative la nivel lunar, ca în cazul serviciilor de croitorie și reparat încălțăminte, îngrijire medicală, cosmetică sau restaurante. Acestea au fost compensate într-o anumită măsură de ieftinirea lunară a transportului interurban, exclusiv pe seama ieftinirii tarifelor de zbor cu
aproape 10%, și de reducerea prețului la telefonie cu aproape 1,5% față de luna octombrie.

(1) CORE2 ajustat = Inflație exclusiv: prețuri administrate (medicamente, energie electrică, gaze naturale, energie termică, transport C.F.R., transport pe apă, poștă și curier, servicii de eliberare carte identitate, permis auto, pașaport, apă, canal, salubritate, transport urban în comun, chirii stabilite de administrația locală), prețuri legume, fructe, ouă, alcool, combustibili și tutun.