Libris investește 300.000 euro în panouri fotovoltaice pentru depozitul său de carte din Brașov, cel mai mare din România
Depozitul de 5.000 de mp din Brașov, unde retailerul online de cărți Libris poate stoca peste 1 milion de cărți, își va asigura energia din resurse proprii, în urma montării pe întreg acoperișul (o suprafață de 4.000 de mp) a 835 de panouri forovltaice, potrivit unui comunicat al companiei. Transformarea depozitului într-unul verde a necesitat o investiție de 300.000 de euro, compania estimând că va putea produce 330.000 Kwh anual. Astfel, peste 95% din nevoia anuală de consum va fi asigurată prin sistemul propriu de producție a energiei.
Partenerul Libris în execuția sistemului fotovoltaic a fost Promelek.
Investiție de 300.000 de euro, amortizată în cinci ani
„Încă din etapa de construcție a depozitului, am gândit structura acoperișului pentru a putea susține un sistem de panouri fotovoltaice. Construcția sustenabilă a depozitului a fost un obiectiv foarte important pentru noi, și vorbim aici despre echipamente eficiente din punct de vedere energetic, termoizolație, parcare pentru biciclete, spatiu verde și multe altele. Drumul spre un depozit verde de carte continuă prin montarea panourilor fotovoltaice, un sistem de producție a energiei practic, ecologic și eficient -a precizat Laura Țeposu, CEO Libris.ro.
„Având în vedere volatilitatea ridicată a pieței energiei clasice, unde costurile de tranzacționare au o creștere accelerată, panourile fotovoltaice ne oferă stabilitate și predictibilitate. Am ales să susținem integral investiția din resurse proprii și estimăm că va fi amortizată în maxim 5 ani, având în vedere independența energetică pe care am câștigat-o. Am avut în vedere accesarea facilităților de finanțare, dar am preferat să ne mișcăm mai agil și să realizăm proiectul în această vară, pentru ca sistemul să fie funcțional cât mai rapid – a mai precizat Laura Țeposu.
Panourile fotovoltaice montate sunt mono-cristaline, ceea ce asigură eficiență mare în cazul radiației solare, au o putere măsurată de 328 kw, eficiență 21% fiind orientate spre Sud, cu inclinația de 13 grade.
Afacere 100% românească, Libris a intrat pe piața de carte în 1991, cu librăria Șt. O. Iosif din Brașov. În 2009, apare Libris.ro care, în 13 ani de existență în online, a ajuns să livreze comenzi către 1,6 milioane de clienți din întreaga lume.