Licenţele de telefonie mobilă: Costul de pornire însumează 726,8 milioane de euro

Costul de pornire al celor 56 de licenţe pentru comunicaţii mobile însumează 726,8 milioane de euro şi variază între 800.000 şi 40 milioane de euro, în funcţie de perioada de valabilitate, de 15 luni sau 15 ani, vânzarea acestora prin licitaţie urmând să înceapă la 1 mai.
Economica.net - mie, 14 mart. 2012, 11:17
Licenţele de telefonie mobilă: Costul de pornire însumează 726,8 milioane de euro

Potrivit datelor prezentate într-o conferinţă de preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, vor fi scoase la licitaţie 42 de licenţe de frecvenţe, dintre care 6 sunt în banda de 800 MHz, 7 în banda de 900 MHz, 15 în banda de 1.800 MHz şi 14 în banda de 2.600 MHz, precum şi 3 licenţe în banda de 2.600 MHz. Toate cele 45 de licenţe vor fi valabile 15 ani. Cei trei operatori de telefonie mobilă prezenţi acum pe piaţă – Orange, Vodafone şi Cosmote – utilizează în prezent aceste frecvenţe, mai puţin cea din banda 2.600 MHz, care permite tehnologia 4G.

De asemenea, vor mai fi scoase la licitaţie, pe o perioadă de 15 luni, 11 licenţe de frecvenţe de 900 şi 1.800 MHz, utilizate în prezent de Vodafone România şi Orange România.

„Licitaţia este cea mai bună soluţie pentru maximizarea beneficiilor economice şi sociale pentru utilizatorii români, prin alocarea şi utilizarea eficientă a cât mai multor frecvenţe disponibile, respectiv creşterea ofertei de servicii de acces la internet în bandă largă. Autoritatea şi-a propus ca prin licitaţie să stabilească şi să obţină valoarea reală a acestei resurse limitate a statului român şi să stimuleze concurenţa, investiţiile şi inovaţia pe piaţa de comunicaţii. În plus, mecanismul a fost gândit astfel încât să ofere condiţii perfect egale atât tuturor jucătorilor actuali din piaţa românească de comunicaţii, cât şi potenţialilor nou-veniţi, şi va fi consultat la nivel intern şi internaţional cu maximă transparenţă şi deschidere”, a declarat Marinescu.

El a adăugat că toate frecvenţele în discuţie vor deveni disponibile la acelaşi moment, iar licitaţia pentru drepturile de utilizare cu durată de 15 ani va fi echitabilă atât pentru jucătorii actuali, cât şi pentru potenţialii nou-veniţi.

ANCOM a redactat şi un proiect de hotărâre de Guvern care să stabilească preţul de pornire pentru fiecare bloc de frecvenţă din cele patru benzi – 800 MHz, 900 MHz, 1.800 MHz şi 2.600 MHz.

Astfel, fiecare bloc de frecvenţă alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un preţ minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro pe bloc în banda de 1.800 MHz şi 4 milioane pe bloc pereche şi 3 milioane pe bloc în banda de 2.600 MHz.

Pentru blocurile de frecvenţe care vor fi alocate pe perioade de 15 luni valorile au fost stabilite la 3,4 milioane de euro în banda de 900 MHz şi 800.000 de euro în banda de 1.800 MHz.

În vederea stabilirii valorilor minime ale licenţelor, ANCOM a analizat mai multe surse de informaţii şi a urmărit rezultatele licitaţiilor recente desfăşurate în Uniunea Europeană.

Valorile propuse de ANCOM reflectă, printre altele, proprietăţile fizice ale benzilor, cererea de spectru, drepturile existente în benzile de frecvenţă, durata şi condiţiile de utilizare a drepturilor ce vor fi acordate, precum şi armonizarea internaţională a frecvenţelor care fac obiectul procedurii, şi specificul naţional.

Preţurile de pornire au fost propuse de ANCOM, dar vor fi stabilite de către Executiv şi aprobate printr-o hotărâre de Guvern.

Câştigătorii blocurilor din benzile de 800 şi 900 MHz vor fi obligaţi să acopere cu prioritate procentaje minimale din populaţia anumitor zone prestabilite, identificate ca fiind slab acoperite sau fără acoperire cu servicii de comunicaţii mobile, prin intermediul infrastructurii proprii.

ANCOM propune ca alocarea spectrului să se facă printr-o procedură de selecţie competitivă, care presupune ca fiecare operator interesat să depună o ofertă iniţială prin care va indica numărul de blocuri pe care doreşte să le achiziţioneze în fiecare dintre benzile disponibile.

Ofertele iniţiale vor arăta dacă există o cerere mai mare decât oferta pe anumite benzi, dacă anumite blocuri nu sunt licitate deloc sau dacă oferta este similară cu cererea.

În cazul în care există cerere mai mare decât spectrul disponibil într-o anumită bandă de frecvenţe se decide intrarea în rundele primare de licitare. În fiecare rundă primară, ofertanţii care doresc să liciteze în continuare vor comunica unei comisii de licitaţie blocurile pentru care rămân în competiţie, preţul fiind automat crescut la fiecare rundă pentru tipul de blocuri pentru care cererea depăşeşte oferta.

Rundele primare se reiau până în momentul în care numărul de blocuri cerute este egal cu numărul de blocuri disponibile sau mai mic decât acesta.

Dacă în această fază rămân şi blocuri neacordate, se trece la organizarea rundelor suplimentare, fază în care se oferă sume exclusiv pentru aceste blocuri.

Sumele ofertate nu pot fi mai mici decât ultima sumă ofertată pentru respectivul bloc sau taxa iniţială.

Dacă nu mai există blocuri suplimentare nealocate sau oferte pentru blocurile suplimentare rămase nealocate se poate trece în runda de alocare. Dacă în rundele anterioare ofertanţii au licitat pentru blocuri abstracte de frecvenţe (fără localizare în banda de frecvenţă), în această rundă se stabileşte poziţia fiecărui bloc în bandă. Şi în această rundă se pot face oferte financiare nominale, dacă mai mulţi ofertanţi câştigători doresc un anumit plasament în bandă al blocurilor câştigate.

Proiectele documentelor licitaţiei pot fi consultate pe pagina ANCOM, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la 17 aprilie.

În prezent, benzile de frecvenţe cuprinse între 880 şi 960 MHz sunt utilizate de Cosmote România, Orange România şi Vodafone Românie pentru furnizarea de servicii de telecomunicaţii de generaţia a doua (2G) prin tehnologia GSM.

Primele două licenţe 2G au fost câştigate la finele anului 1996 de companiile care funcţionează în prezent sub denumirile Vodafone România (fost Mobifon) şi Orange România (fost Mobil Rom) şi au expirat la 31 decembrie 2011. Fiecare din cei doi operatori a achitat 75 milioane de dolari (în două tranşe) pentru utilizarea licenţei în ultimii 15 ani.

Guvernul a decis anul trecut să prelungească perioada de valabilitate a licenţelor 2G cu un an, până la 31 decembrie 2012. Taxa de prelungire a licenţelor a fost de 6,4 milioane de euro pentru fiecare operator.

A treia licenţă 2G este operată de Cosmote România (fost Cosmorom) şi expiră la 5 aprilie 2014. Operatorul a achitat 53 milioane de dolari (în două tranşe) pentru utilizarea licenţei.

Cei trei operatori furnizează servicii 2G şi în benzile de frecvenţe cuprinse între 1.710 şi 1.840 MHz.

Vodafone şi Orange mai deţin drepturi de utilizare a frecvenţelor şi în banda de frecvenţe de 2.100 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile de generaţia a treia (3G) prin intermediul tehnologiei UMTS.

Cele două licenţe 3G au fost acordate în anul 2005, prin procedură de selecţie comparativă, şi au o valabilitate de 15 ani. Taxa de licenţă s-a ridicat la 35 milioane de dolari, pentru fiecare operator.

Celelalte două licenţe 3G în banda de frecvenţe de 2.100 MHz au fost acordate la începutul anului 2007, tot în urma unei proceduri de selecţie comparative, operatorilor RCS&RDS şi Telemobil.

Perioada de valabilitate a ultimelor două licenţe 3G expiră în anul 2022. Şi în acest caz, taxa de licenţă s-a ridicat la 35 milioane de dolari, pentru fiecare operator.

Licenţele 3G nu fac obiectul licitaţiei pe care ANCOM o va demara la mijlocul acestui an.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...