Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”

Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv autoritatea CITR, lichidatorul numit de Tribunalul București pentru a gestiona falimentul fostului lider din RCA. Una dintre acțiunile care l-au iritat pe șeful Eurhold este demersul CITR de a contesta justețea contractului de reasigurare prin care Euroins a plătit unei firme din grup o sumă aproape egală cu rezervele de daună pe care le deținea și prin care garanta plata daunelor. Vă prezentăm ultima parte a interviului pe e-mail realizat de Economica cu Christov, dar și explicațiile punctuale ale CEO-ului CITR, Paul Dieter Cîrlănaru, privind acțiunile întreprinse de lichidatorul Euroins.
Şerban Buşcu - lun, 29 apr. 2024, 22:13
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal:

Înainte de a vă prezenta, fără intervenții pe mesajele transmise, răspunsurile mai sus amintite, precizăm că Economica a scris, în exclusivitate și cu confimarea președintelui Eurohold, că firma EIG Re, care a încasat în jur de 300 de milioane de euro de la Euroins România cu scopul de a garanta plata daunelor prezente și viitoare, nu mai face parte din grupul bulgar.

Nu este publică structura noului acționariat, iar Assen Christov nu a răspuns întrebărilor noastre în acest sens. Scriam cu această ocazie că în contextul mișcării Eurohold recuperarea efectivă a sumelor pltătite de Euroins România către EIG Re, parte din același grup, va fi mai dificilă. Precizăm că, dacă suma medie plătită până acum de FGA pentru păgubiții Euroins se va menține la actualul nivel, acoperirea tuturor cererilor de plată (în jur de 232.000, majoritatea păgubiți din accidente acoperite RCA de Euroins) va costa în jur de 400 de milioane de euro.

Citește, cu detalii privind dedesubturile contractului de reasigurare, cum a plătit Euroins România o sumă aproape egală cu rezervele care garantau plata daunelor  și ce spune președintele Eurohold despre această mutare

Acest contract a fost atacat deja de CITR în România iar un litigiu pe același subiect, de această dată inițiat de Euroins, există și în Bulgaria. „Contractul de reasigurare încheiat cu EIG Re face obiectul unei acțiuni în anulare aflată pe rolul ta Tribunalului București. Următorul termen stabilit de instanță este în 14.06.2024. Pe subiectul aceluiași contract de asigurare există un litigiu aflat pe rolul unei instanțe de arbitraj din Sofia, inițiat de partea bulgară”, spune Paul Dieter Cîrlănaru, CEO al CITR, pentru Economica.

 

Acuzațiile bulgariilor și explicațiile punctuale ale CITR privind măsurile pe care le-au luat la Euroins

Așa cum spuneam mai sus, redăm, integral, cele afirmate de Christov, precum și, intercalat, detaliile oferite de CITR în legătură cu acțiunile pe care le-a întreprins. Înainte de aceasta, iată întrebarea adresată inițial de Economica lui Christov: Există în acest moment vreun litigiu deschis, în România, în Bulgaria sau în alte țări, în care EIG sau Eurohold să dea în judecată Euroins România, administrată în prezent de CITR? Dacă da, unde are loc procesul și care este obiectul acestei acțiuni?

Assen Christov: În primul rând, permiteți-mi să încep prin a spune că CITR este un lichidator complet ilegal. Nu a fost desemnat legal și a comis acte ilegale în procesul de lichidare și încasare a activelor Euroins România. Odată cu publicarea recentului așa-zis raport privind cauzele falimentului companiei românești, CITR încearcă să-și acopere acțiunile ilegale și să comită altele noi.

CITR:Conform legii, CITR a fost numit lichidator judiciar ca urmare a sentinței pronunțate de către Tribunalul București și confirmat ulterior ca lichidator judiciar definitiv de către adunarea creditorilor.

 

Assen Christov: De ce este CITR ilegal? CITR a aprobat peste 2 miliarde de lei creanțe potențiale de la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) al României. Menționez că, de la retragerea licenței Euroins România și de când CITR a intrat în societatea românească ca lichidator temporar, FGA este singurul responsabil de procesarea și plata daunelor de la asigurător, iar Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) poartă responsabilitatea celor aflați sub cartea verde. Toate părțile vătămate ar trebui să solicite despăgubiri acestor două instituții (FGA și BAAR) și ar trebui să fie despăgubite 100% pentru daunele în valoare de până la 100.000 de euro și o parte proporțională pentru ceea ce depășește această sumă, în funcție de anumite cereri de reasigurare.

CITR:FGA a calculat pe baza rezervei declarate de Euroins nivelul estimat al despăgubirilor care urmează a fi achitat, iar acestea au fost înscrise în tabel conform prevederilor legale. Conform legii, păgubiții pot formula atât cerere la FGA, cât și cerere de înscriere la masa credală. Este un drept acordat de lege în mod expres și lichidatorul judiciar nu poate cenzura acest drept.

 

Assen Christov: FGA și BAAR precum și persoane fizice sau juridice care  ca despăgubiri sume mai mari de 100.000 de euro sunt singurii care ar putea fi reprezentanți legitimi în adunarea creditorilor și singurii creditori legitimi cu referire la daunele în fața CITR.

CITR:Conform prevederilor legale, orice creditor care deține o creanță certă are dreptul să își exprime votul. Acest drept nu poate fi cenzurat de lichidatorul judiciar.

 

Assen Christov: În schimb, CITR a aprobat despăgubiri mici și suplimentare în valoare de peste 1,2 miliarde de lei pentru o varietate de părți vătămate.

CITR:CITR a efectuat analiza tuturor declarațiilor de creanță ținând cont de toate prevederile legale în vigoare, de documentele justificative depuse de către creditori, de modul de calcul al EUROINS în cazul daunelor dar și de practica judiciară în cazul daunelor morale.

 

Assen Christov: Acestea sunt aceleași daune pentru care FGA a pus deja deoparte rezerve. Pe scurt, CITR a dublat pur și simplu pretențiile față de Euroins România – o dată în mod direct și a doua oară prin FGA, acordând chiar drept de vot în adunarea creditorilor unora dintre acele părți vătămate care fuseseră deja despăgubite prin FGA. Avem o referință la aceste informații. De fapt, avem o dublare a voturilor în adunarea generală a creditorilor, o dată prin FGA și încă o dată direct prin părțile vătămate. Aceasta este una dintre infracțiunile comise de CITR pentru a fi numit lichidator judiciar.

CITR:Așa cum am arătat deja, conform legii 237/2015 și legii 85/2014, un asigurat/păgubit are posibilitatea de a se înscrie la masa credală și de a accesa FGA. Acest aspect a fost decis de instanțele de judecată atât în fond, cât și în căile de atac.   În ceea ce privește pretinsa dublare a unor creanțe, este obligația legală a oricărui creditor să informeze lichidatorul judiciar asupra eventualelor încasări ulterioare înscrierii, astfel nu există posibilitatea dublării. Legea reglementează modul de vot în adunare, astfel încât doar acele creanțe cu drept efectiv de vot sunt luate în considerare la momentul fiecărei adunări.

 

Assen Christov: CITR nu a făcut nimic pentru a încasa creanțele și numerarul în parte din activele Euroins România. Le-am adus la cunoștință aceste creanțe, dar lichidatorul nu le-a căutat până în prezent. La data revocării licenței, 17 martie 2023, Euroins România avea creanțe în valoare de 90 milioane lei de încasat de la Fondul de Garantare al României și creanțe în valoare de 62 milioane lei de recuperat de la brokerii de asigurări. Separat, avea 37 de milioane de lei numerar și echivalente de numerar în conturile sale curente bancare. Avea aproximativ aceeași cantitate de daune de recuperat de la alți asigurători și persoane asigurate. TBI Bank a transferat 20 de milioane de lei asigurătorului român de la 1 iulie. CITR ar trebui să fie întrebat unde sunt acești bani și ce s-a făcut cu ei.

CITR:CITR a depus toate eforturile necesare recuperării sau punerii la dispoziție a sumelor la care Euroins este îndreptățită, acționând în baza tuturor informațiilor obținute din evidențele întocmite de companie. De la data ridicării licenței și până la data deschiderii procedurii de faliment, creditorii care au avut un titlu au executat silit Euroins, atât asupra sumelor de bani disponibile în conturi, cât și asupra activelor ce au putut fi identificate, ceea ce a dus la executarea sumelor identificate în conturi și/sau la terți. Această operațiune a fost posibilă pentru că legea prevede suspendarea executărilor silite doar de la data intrării în faliment, nu de la data retragerii licenței.   Singurele resurse utilizate până la acest moment în gestionarea unei companii de dimensiunea EUROINS au fost rezultate din recuperarea împrumutului acordat TBI, respectiv din vânzarea de active. Modul în care au fost utilizate sumele sunt prezentate în detaliu în toate rapoartele de activitate întocmite de către CITR în calitate de lichidator judiciar, rapoarte ce sunt publicate în Buletinul Procedurilor de Insolvență și sunt astfel la dispoziția tuturor creditorilor.

 

Assen Christov: În raportul său, lichidatorul spune că a primit doar 5,7 milioane de lei din încasările activelor Euroins România. La data de 17 martie 2023, Euroins România deținea peste 150 de mașini cu vechimi cuprinse între 1 și 3 ani. Să presupunem că acești 5,7 milioane de lei au fost obținuți din vânzarea acestor mașini și toate au fost deja vândute. Se pare că CITR a câștigat în medie doar 7.600 EUR per mașină. Aceasta este o batjocură. În activele Euroins România existau proprietăți în valoare de peste 3 milioane EUR. Firma deținea, de exemplu, o proprietate de câteva sute de metri pătrați în centrul Bucureștiului. Numai acea proprietate valora mai mult de 3 milioane de lei. În mai multe rânduri, reprezentanții noștri au atras atenția CITR asupra faptului că activele Euroins România au fost vândute la prețuri foarte reduse și că în realitate, au fost date de pomană. Răspunsul sindicului a fost că a cerut urgent bani pentru salarii. Salariile pentru cine? Pentru angajații CITR? Rezultă că, furând activele Euroins România, CITR asigură salariile angajaților lor.

CITR:Obligația lichidatorului judiciar este de a inventaria activele companiei, așa cum acestea se regăsesc la momentul deschiderii procedurii de faliment, obligație pe care CITR și-a îndeplinit-o conform legii. Așa cum am arătat mai sus, creditorii Euroins au pornit executări silite împotriva companiei, atât prin recuperarea sumelor de bani identificate în conturile Euroins, cât și prin vânzarea activelor pe care le-au putut identifica.  În rapoartele de activitate întocmite de CITR sunt notate sumele încasate din valorificarea activelor identificate în companie, rămase după executările silite pornite de creditori după data anulării licenței. Un exemplu în acest sens este faptul că, la data deschiderii procedurii, mai erau în patrimoniu 70 de autoturisme, nu 150, restul fiind vândute în procedurile de executare silită amintite.  După inventariere, toate activele din patrimoniul EUROINS au fost evaluate de către evaluatori independenți, iar modul în care au fost vândute și prețurile de pornire au fost decizia adunării creditorilor.  Vânzarea acestora s-a făcut conform legii, prin licitații publice cu strigare, cu privire la care s-au realizat proceduri de informare, inclusiv prin anunțuri în ziare de largă circulație, așa cum a prevăzut strategia aprobată de creditori, întocmită conform legii.

Assen Christov: Potrivit informațiilor noastre, CITR a semnat un acord de comutare cu un important reasigurător german, renunțând la 15% din valoarea oricărei pretenții formulate împotriva Euroins România. Nu numai că nu era legal îndreptățită să facă acest lucru, dar în momentul în care a negociat această măsură nu avea drepturi asupra acestui contract de reasigurare.

CITR:Încheierea acordului de comutare despre care CITR a informat creditorii prin intermediul rapoartelor de activitate, necontestate de nici un creditor, a fost încheiat în interesul EUROINS. În măsura în care orice creditor ar fi identificat că măsura nu ar fi fost în avantajul companiei, în mod cert ar fi sesizat instanța de judecată.

Assen Christov: Toate cele menționate mai sus fac din CITR un lichidator nelegitim care a profitat de eroarea profesională a ASF de a revoca licența Euroins România fără a oferi companiei șansa de a-și reveni, presupunând că a avut o problemă, ceea ce este cu totul alt subiect. În practică, cu activele Euroins România, CITR își îmbogățește foarte mult proprietarii și angajații. Acest lucru se întâmplă în fața tuturor, fără ca nimeni să fie atent.

CITR:CITR a parcurs toți pașii prevăzuți de lege pentru a fi desemnat lichidator judiciar al Euroins. Hotărârea de deschidere a procedurii de faliment are efect executoriu, deci trebuie pusă în practică de îndată, iar efectele hotărârii au fost menținute până la acest moment de Curtea de Apel București, care a respins cererile de suspendare ale acestor efecte. În consecință, obligația legală a CITR a fost de a-și îndeplini atribuțiile conform legii.

Assen ChristovÎn ceea ce privește procesele, am lansat mai multe, inclusiv în Bulgaria. Există un dosar de arbitraj la Sofia pe contractul de reasigurare. CITR a angajat avocați de frunte și bine plătiți, dar chiar și acestor avocați le va fi greu să apere acțiunile ilegale ale lichidatorului. Vom continua să afirmăm în instanță poziția noastră conform căreia CITR nu poate pretinde banii părților vătămate și va proteja fondurile acelor părți de încălcări. De asemenea, vom continua să căutăm despăgubiri pentru pierderile suferite de investiția noastră în România în litigiul pe care îl urmărim. De asemenea, împotriva unor persoane române au fost deschise proceduri preliminare.

CITR:Despre existența dosarului de arbitraj inițiat de EIG Re au fost informați atât creditorii, cât și instanța de judecată, prin rapoartele de activitate întocmite de CITR. Reprezentarea Euroins este asigurată de avocați specializați în domeniu, conform aprobării creditorilor în cadrul procedurii.

Te-ar mai putea interesa și
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca Turcan (PNL), Cătălin Drulă (USR), secretarii - Claudia Mihalcea (PSD),......
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...