Mega-tranzacţia cu acţiuni „Proprietatea” a dus lichiditatea BVB la maximul ultimelor 21 de luni

Bursa a scăzut cu 0,2% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă în care trei deal-uri cu 3,86% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi tranzacţiile negociate cu titluri SIF Oltenia (SIF5), BRD (BRD), SIF Moldova (SIF2) şi Banca Transilvania (TLV) au dus rulajul la maximul ultimelor 21 de luni.
Economica.net - vin, 09 nov. 2012, 12:22
Mega-tranzacţia cu acţiuni

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 303,4 milioane lei (67,2 milioane euro), valoare cu mult peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 7,5 milioane lei (1,6 milioane lei).

O lichiditate mai mare decât cea de vineri a fost înregistrată la 23 februarie 2011, când BERD a ieşit din acţionariatul BRD, vânzând aproape 5% din acţiunile băncii româneşti pentru 454,7 milioane lei (107,3 milioane euro).

Rulajul de vineri a fost asigurat în proporţie de 93% de trei deal-uri cu 3,86% din acţiunile Fondului Proprietatea, în valoare cumulată de 282,1 milioane lei (62,5 milioane euro). Încă aproape 5,6% din lichiditate a fost susţinuă de câte o tranzacţie negociată cu titluri SIF Oltenia (6,9 milioane lei), BRD (4,7 milioane lei), SIF Moldova (2,8 milioane lei) şi Banca Transilvania (2,4 milioane lei).

Cele mai mari pachete de acţiuni Fondul Proprietatea, reprezentând cumulat 3,67% din capitalul social, au fost fost cedate la ora 11:35, la preţul de 0,53 lei, similar ultimei cotaţii de joi. Cele două deal-uri au fost realizate pentru suma de 268,1 milioane lei (59,3 milioane euro).

Brokerii cred că deal-urile cu acţiunile Fondului Proprietatea au fost realizate fie între fonduri cu acelaşi administrator, fie operaţiunile fac parte dintr-un transfer de acţiuni contra unor warranturi.

Câteva transferuri de acţiuni contra warranturi au fost realizate în luna septembrie între City of London, al doilea acţionar al FP, şi RBS Bank. Atunci, RBS Bank a preluat acţiuni FP pentru care a emis warranturi transferate către City of London.

Un pachet mai mic de acţiuni Fondul Proprietatea, reprezentând 0,19% din capitalul social, a fost vândut la ora 10:55, când au fost realizate şi deal-urile cu titlurile SIF Oltenia, BRD, SIF Moldova şi Banca Transilvania.

Intervalul scurt în care au fost realizate deal-urile de la ora 10:55 şi preţurile în stagnare la nivelul de joi pot indica că cele cinci pachete de acţiuni au fost transferate din portofoliul unui fond către alt fond, administrate de aceeaşi companie.

Exceptând tranzacţiile negociate, bursa a continuat să evolueze în aceeaşi notă de apatie, cu variaţii uşoare ale preţurilor şi cu rulaje reduse.

Astfel, piaţa a revenit pe creştere uşoară încă de la deschidere, după ce în precedentele două şedinţe a scăzut cu aproape 1,8%. Deal-urile nu au influenţat preţul acţiunilor Fondul Proprietatea, SIF Oltenia, BRD, SIF Moldova şi Banca Transilvania pe piaţa principală.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,19%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, er la nivelul de joi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a crescut nesemnificativ, cu 0,07%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,28%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a rămas în imediata apropiere a nivelului de joi.

Tranzacţiile de pe piaţa principală au însumat doar 4,4 milioane lei (980.000 de euro), sumă din care 42% au reprezentat transferurile cu acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1), de 1,8 milioane lei.

Titlurile Fondului Proprietatea, care de regulă sunt cele mai lichide, au consemnat doar al treilea rulaj din piaţa pincipală, de 418.000 de lei, iar preţul a avanast cu 0,57%, la 0,533 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,7%.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu drept prim-ministru al României...
STB SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu
STB SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu
Societatea de Transport București (STB) SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu. Acesta a mai deținut funcții ...
China a furnizat informații și documente într-o anchetă privind secționarea a doua cabluri submarine în Marea Baltică
China a furnizat informații și documente într-o anchetă privind secționarea a doua cabluri submarine în Marea Baltică
China a furnizat informaţii şi documente unei anchete comune privitoare la două cabluri submarine secţionate din Marea ...
Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț ar putea fi prima șosea de mare viteză construită cu deținuți, după Revoluție
Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț ar putea fi prima șosea de mare viteză construită cu deținuți, după Revoluție
Compania Națională de Investiții Rutiere a inițiat un parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor pentru ...