Licitaţia 5G – ANCOM începe să lucreze la sinteza observaţiilor primite în legătură cu organizarea licitaţiei
„Referitor la 5G bineînţeles, nu puteam să demarăm procedurile pentru acordarea licenţelor pentru noua tehnologie fără acest Cod al comunicaţiilor, pentru că deja încălcam nişte directive ale Uniunii Europene (…). În ceea ce priveşte licitaţia mult aşteptată, noi deja am scos în consultare propunerile statului în dialog cu Ministerul Cercetării, Digitalizării şi împreună cu domnul Burduja am lucrat mult, am discutat mult cu operatorii şi am venit cu nişte propuneri. Acum, chiar s-a încheiat perioada în care operatorii şi oricine a putut face observaţii, iar de săptămâna viitoare începem să lucrăm la sinteza observaţiilor, să chemăm la dialog pe toţi care au avut observaţii şi să argumentăm, de o parte şi de alta, pe care dintre observaţii ni le asumăm şi îmbunătăţim, pe care nu putem şi să argumentăm de ce nu putem, astfel încât în următoarea lună să avem o imagine mult mai clară cu privire la perioada de licenţiere, taxa de licenţiere, taxa de utilizare spectru, astfel încât atât mediul de afaceri cât şi noi, statul, să ajungem nu neapărat la consens, dar la un echilibru. Şi nevoia statului trebuie să fie acoperită, dar şi încurajarea operatorilor să facă investiţii”, a precizat Stoica, scrie Agerpres.
Întrebat dacă sunt urgenţe sau lucruri care ar trebui recuperate în legătură cu organizarea acestei licitaţii, Stoica a spus că există o întârziere de câteva săptămâni din cauza contestaţiei depuse la Curtea Constituţională pe Codul Comunicaţiilor.
„Avem şi nişte urgenţe. De ce? Pentru că România, prin PNRR, şi-a asumat prin jaloanele 147 şi 149 închiderea licitaţiei până la sfârşitul anului (…) Codul comunicaţiilor a avut o contestare la Curtea Constituţională. Parlamentul s-a mişcat foarte bine, a trecut foarte repede şi ştiţi foarte bine că el era deja discutat de mult, dar fiecare are dreptul să conteste. Şi atunci am stat un pic şi s-a pierdut ceva timp. Având acum Codul comunicaţiilor, nu ne mai opreşte nimic să dăm drumul la lucrurile acestea. S-ar putea să fie o întârziere de o săptămână-două, poate chiar un pic mai mult, dar după cum vedeţi imediat ce a ieşit (Codul comunicaţiilor n.r.) noi am publicat deja propunerile noastre cu privire la taxe, iar consultarea publică a început. Deci ce să vă spun? Vrem să le facem foarte repede (…). Românii nu mai au răbdare, vor fapte. Noi suntem pregătiţi, lucrăm non-stop pe aceste componente principale, consultarea cu toată lumea, astfel încât când dăm drumul la licitaţie, lumea să ştie despre ce este vorba şi să existe un apetit al operatorilor pentru noul spectru şi pentru noile investiţii”, a adăugat preşedintele Autorităţii, Vlad Stoica, în videoconferinţa „Digitalizarea României”, organizată de ziarul Bursa.
ANCOM a postat în data de 14 iulie, pentru consultare publică, documentaţia licitaţiei pentru acordarea de servicii în bandă largă, termenul pentru formularea de observaţii fiind 10 august 2022.
Conform unui comunicat al autorităţii de reglementare în telecomunicaţii, transmis AGERPRES, se propune ca operatorii câştigători să acopere cu servicii de bandă largă majoritatea zonelor urbane, autostrăzile existente, aeroporturile internaţionale şi căile ferate modernizate, precum şi un număr de 600 de localităţi identificate ca neacoperite sau slab acoperite cu servicii de comunicaţii mobile.
În urma analizei mai multor factori, ANCOM a propus şi preţurile de pornire în licitaţie pentru benzile de frecvenţe de 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz şi 3400-3800 MHz, valoarea totală a acestora fiind de 693 de milioane euro. Taxa de licenţă se stabileşte prin hotărâre a Guvernului în urma consultării cu industria. Totodată, Autoritatea a propus şi o reducere semnificativă a tarifului de utilizare a spectrului radio.