Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a decis suspendarea procedurii de achiziție a celor 16 locomotive electrice noi pe 4 osii cu sisteme ERTMS. Pe portalul CNSC a fost publicată soluția pe scurt în privința unei contestații formulate pe procedură, respectiv: “admite contestația în parte și dispune suspendarea până la judecarea pe fond”, informează Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).
După publicarea deciziei CNSC, ARF va pune în aplicare măsurile dispuse, iar procedura de atribuire va fi reluată, în cel mai scurt timp, conform prevederilor legale, au spus reprezentanții ARF.
Potrivit datelor CNSC, Alstom Transport a formulat pe 20 octombrie contestație cu privire la caietul de sarcini și a cerut suspendarea procedurii până la soluționarea contestației.
Pe 9 octombrie, Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a scos la licitaţie achiziţia, prin PNRR, a 16 locomotive electrice noi care pot circula cu o viteză de până la 200 km/h, la o valoare de maximum 1,037 miliarde de lei, criteriul de atribuire a contractului fiind cel mai bun raport calitate – cost.
Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare era 21 noiembrie, ora 15:00.
Marți, 1 noiembrie, licitația pentru 20 de trenuri noi de lung parcurs, lansată în august, a fost anulată, potrivit informațiilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Investiția, în valoare de peste 450 de milioane de euro, avea finanțare prin PNRR.
„Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) informează că procedura privind achiziția de 20 rame electrice inter-regionale (RE-IR-2), finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a fost anulată automat în sistemul de achiziții publice, SICAP, în condițiile în care niciuna din cele 5 companii înscrise nu a depus ofertă. Astfel, potrivit legislației în materia achizițiilor publice, ARF va analiza soluțiile pentru reluarea procedurii întru-un termen cât mai scurt, în vederea încadrării în jaloanele PNRR și menținerea fondurilor alocate sistemului feroviar”, au transmis marți și reprezentanții ARF.
Pe 11 august 2022 fusese publicat în SEAP anunțul pentru achiziția de 20 rame electrice interregionale de lung parcurs RE-IR, destinate conectării centrelor urbane din România și achiziționarea serviciilor de mentenanță și reparații necesare funcționării respectivelor trenuri. Valoarea estimată a contractului era cuprinsă între 1,2 miliarde de lei și 2,37 de miliarde de lei, potrivit datelor din SEAP.
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu menționa că această achiziție reprezenta o continuare a proiectului de investiții de 37 de vehicule, pentru care a fost semnat contract cu Alstom.