Licitaţia pentru aeroportul Braşov-Ghimbav a fost anulată

Economica.net
29 03. 2012
aeroport_brasov_ghimbav_13312800

Preşedintele Consiliului Judeţean Aristotel Căncescu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că motivul anulării licitaţiei este ”pueril” şi fără rost, scrie Agerpres.

„Licitaţia s-a anulat pentru un motiv pueril, pentru că noi am fi trecut în caietul de sarcini ca firma care va executa lucrările să aibă cinci ingineri, şi că nu am fi cerut să aibă şi subingineri.Nu cred că asta era o problemă pentru anularea licitaţiei. Puteau să ne ceară acest lucru şi l-am fi corectat, dar este clar că se intenţionează să fim amânaţi până la alegerile locale, să nu putem începe lucrările la pistă înainte de campania electorală, cu toate că banii îi avem, proiectul există, zona este viabilizată, expropierile sunt aproape de final”, a explicat Căncescu.

Sursa citată a precizat că nu numai la nivelul judeţului Braşov se întâmplă astfel de lucruri. În calitatea sa de preşedinte al Ligii Aleşilor Locali din PNL are informaţii de la colegii săi că în mai multe judeţe din ţară sunt licitaţii blocate.

„Cred că cele două instituţii ale statului ANREMAP şi CNSC au sarcina să ne blocheze. Este un lucru total incorect, iar cei care comit asemenea abuzuri trebuie să plătească. Vă promit că nu o să las asemenea lucruri fără urmări. Se pot cere despăgubiri şi se pot face plângeri penale, pentru că acestea sunt nişte abuzuri în serviciu. Este clar suntem urmăriţi ca să nu facem această investiţie”, a mai afirmat preşedintele Consiliului Judeţean.

Până în acest moment, pentru viitorul aeroport internaţional Braşov-Ghimbav, Consiliul Judeţean a viabilizat zona pe cele 200 de hectare, s-a dezafectat staţia de epurare ape uzate, iar localitatea Hălchiu a fost conectată la reţeaua de apă a Braşovului, s-a împrejmuit zona şi s-a realizat un drum provizoriu deocamdată. În prezent este în curs licitaţia pentru îndiguirea râului Besălcin cu fonduri de la Ministerul Mediului, a mai spus Aristotel Căncescu. Investiţia se ridică la 60 de milioane de euro, faţă de 100 de milioane de dolari în anul 2005 când firma canadiană Intelcan a dorit să realizeze această investiţie. Firma canadiană s-a retras din afacere anul trecut, iar construcţia aeroportului a fost preluată de Consiliul Judeţean.

După construcţia pistei, investiţie care se ridică la aproape 20 de milioane de euro, Consiliul Judeţean doreşte să atragă în afacere şi alţi investitori pentru finalizarea lucrărilor celorlalte construcţii necesare funcţionării aeroportului.