Prima sumă anunţată de AJFP Bacău în octombrie anul trecut a fost de 13 milioane de lei, ajungându-se la licitaţia anterioară la 6,5 milioane de lei.
‘Dacă la primele patru termene nu am avut niciun investitor interesat de ofertă, în prezent, odată cu scăderea preţului de pornire la aproximativ un sfert din cel stabilit iniţial de evaluatori, avem câteva semnale, două chiar din străinatate, din Anglia şi Grecia’, a declarat pentru AGERPRES Dumitru Muntean, directorul executiv al AJFP Bacău.
Avionul de tip civil, ce poate transporta 70 de pasageri, a fost fabricat de British Aerospace, având primul zbor pe 24 aprilie 1996, dar a intrat în programul curent de folosire pe 14 martie 2007, fiind în serviciu până pe 5 noiembrie 2009.
Aparatul de zbor a aparţinut unui politician indian arestat pentru fapte penale. Aparatul de zbor se află în prezent în custodia SC Aerostar SA, câştigătorul licitaţiei urmând a stabili, împreună cu firma băcăuană, condiţiile de ridicare a acestuia.
Potrivit uzanţelor internaţionale, avioanele abandonate pe teritoriul unui stat sunt valorificate de statul gazdă.
În Bacău este al doilea caz, după ce o aeronavă Boeing 737-200, venită din Nigeria, a fost de asemenea abandonată în curtea Aerostar din lipsa banilor pentru achitarea unei posibile reconversii a aparatului de zbor din destinaţie de călători în cea de tip cargo. Avionul scos la licitaţie a fost vândut la al doilea termen, preţul încasat fiind de 80.000 de euro. Cumpărătorul îl achiziţionase pentru a-l transforma în restaurant-bar, în localitatea Brazi.
La licitaţiile iniţiate de AJFP Bacău pentru vinderea respectivelor avioane se pot înscrie atât persoane fizice, cât şi juridice, care trebuie să plătească, anterior, o garanţie de participare reprezentând 10% din valoarea de pornire a licitaţiei. De asemenea, persoanelor juridice de naţionalitate română le este necesară la dosar o copie a Certificatului unic de înregistrare eliberat de Oficiul Român al Comerţului, iar celor străine actul de înmatriculare tradus în limba română legalizat. Participarea necesită şi prezentarea de certificate de atestare fiscală emise de creditorii fiscali din care să rezulte că licitatorul nu are obligaţii restante la bugetul de stat şi la cel local.