Precizăm că Autoritatea de Audit este singura autoritate naţională competentă să auditeze public extern fondurile structurale, în conformitate cu legislaţia comunitară şi naţională.
Autoritatea de Audit este un organism independent din punct de vedere operaţional faţă de Curtea de Conturi şi faţă de celelalte autorităţi responsabile cu gestionarea şi implementarea fondurilor comunitare nerambursabile.
Printre atribuţiile Autorităţii de Audit se numără verificarea, pe bază de eşantion reprezentativ, a cheltuielilor declarate de autorităţile responsabile cu gestionarea şi implementarea fondurilor structurale, verificarea şi auditarea externă a fondurilor structurale şi auditul de sistem, verificarea pe baza de eşantion şi auditul final, precum şi verificarea existenţei şi corectitudinii cofinanţării.
Cine a contestat procedura
Pe 27 decembrie, două firme din Bucureşti au contestat la CNSC documentaţia de atribuire a procedurii de atribuire a contractului. Este vorba despre firma SC MS Expertmob SRL şi de SC Geumacs Consulting SRL.
CNSC a decis ieri suspendarea procedurii de atribuire, ca urmare a contestaţiilor înaintate de cele două firme antemenţionate.
Licitaţia a fost anunţată în decembrie
Pe 18 decembrie 2012, Curtea de Conturi, în calitate de autoritate contractantă, a demarat procedura pentru atribuirea contractului de servicii de formare continuă a personalului Autorităţii de Audit.
Contractul vizează achiziţionarea de servicii de formare profesională specializată pentru continuarea pregătirii personalului de specialitate al Autorităţii de Audit de pe lângă Curtea de Conturi a României, „sub forma unor cursuri, seminarii, ateliere de lucru, respectiv vizite de studiu prin care se realizează schimbul de experienţă la nivelul unor instituţii similare ale UE”, conform specificaţiilor din Caietul de sarcini.
Contractul a fost estimat la peste 2,5 milioane de lei, fără TVA şi este finanţat prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică.
Contractul urmează să se deruleze pe parcursul a 18 luni de la data atribuirii lui.
Contractul urma să fie atribuit ofertantului cu cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere economic, după următorul algoritm: preţul ofertei va conta în proporţie de 51% din decizia de atribuire, în timp ce componenta tehnică va conta în proporţie de 49% în decizia finală a autorităţii contractante, potrivit anunţului de participare publicat în SEAP.